Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren - Smarta mobiler i tomtens säck Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.

Smarta mobiler i tomtens säck

Det var många barn och unga som hade smartphone högst på önskelistan i år. Många av dem fick också sin önskan uppfylld om möjlig dygnet-runt-uppkoppling mot omvärlden via den senaste modellen. Vi vuxna beklagar oss över att barn och unga inte kan slita sig från telefonerna. Vi försöker förmå dem att hitta alternativ för att de, om så bara för en kort stund, ska titta upp från sina skärmar. Face down-generationen är ett begrepp som använts om ungdomar och visst känns det träffande. Det är bara att se sig omkring. På bussen, på stan, i skolan –böjda nackar, fixerade blickar och ansikten lätt upplysta av ljuset från den smarta mobilen, överallt finns de.

Nyligen gjordes en undersökning bland unga i Danmark där det visat sig att ungdomar helt tappat greppet om sin smartphone-användning. Var tredje ung person kan inte låta bli sin telefon mer än femton minuter åt gången. ”Helt galet” säger Søren Hebsgaard som står bakom undersökningen. I studien ingick över 3500 ungdomar i gymnasieåldern. Nästan hälften av dem tycker till och med själva att de använder sin telefon för mycket. Bland flickorna var det så många som 58% som ansåg att de lägger för mycket tid på telefonen. De flesta tycker att telefonen underlättar deras liv men de säger samtidigt att de blir mindre produktiva och får mindre gjort på grund av sin smarta mobil. Var tionde ungdom kollar sin mobil så ofta som var femte minut och en av tre gör det varje kvart, och det sker dygnet runt! Samtidigt tycker två av tre ungdomar tycker att det är störande när någon annan tar upp sin telefon när de umgås. Man får nästan hålla med Hesgaard i att det är helt galet.

Men hur var det nu då, vem la alla dessa smarta mobiler i tomtens säck? Vi kanske ska börja i rätt ände. Om vi ger dem alla dessa tekniska prylar att begrava näsan i får vi nog räkna med att de gör det också. Dessutom är vi många vuxna som inte är en bit bättre än Face down-generationen så vi får nog se till att börja föregå med gott exempel. Själv har jag avlagt nyårslöfte. Jag har jag tagit bort signaler från mejl och uppdateringar och efter kontorstid ställer jag mobilen på ljudlöst och ”får” bara kolla den ett par gånger under kvällen. Får se hur länge det håller. :)

På Ung Livsstil kan du läsa mer om från bruk till missbruk och där finns bland annat en checklista för mobilanvändning. Du hittar den här: http://unglivsstil.se/foraldrar/spel-surf-2/beroende/?las-hela=true

Inlagt 2014-12-30 13:50 av Anna Nygren| Läst 10888 ggr. | Permalinkannonser

Föreläsare

Ämnen

fysisk aktivitet  Psykisk hälsa  stress  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se