Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren - Tänk vad lite sömnbrist kan göra Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.

Tänk vad lite sömnbrist kan göra

 Att sömnen är livsviktig råder ingen tvekan om men vad många inte vet är att redan en natts dålig sömn kan få stora konsekvenser. Enligt Dr. Martin Winkler, Wilschenbrucher, kan en enda natts dålig sömn reducera de kognitiva funktionerna med mellan 30 och 40%. Blir det två nätter av dålig sömn kan förmågan att tänka logiskt, dra slutsatser, se sammanhang och förstå konsekvenserna av sitt handlande bli upp till 70% sämre.

När det gäller hälsan och immunförsvaret är det inte mycket bättre. Sover du dåligt en enda natt så ökar risken att bli sjuk med hela 40% enligt Torbjörn Åkerstedt. Tänk vad känsligt vårt immunförsvar är.

Nyligen presenterades resultaten från ett forskarteam vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. De visar att

en sömnlös natt räcker för att man ska få samma påverkan på hjärnan som man får efter en hjärnskakning. Vad de såg var att halterna av två protein i nervceller ökade med 20%. Dessa protein är sammankopplade med hjärnskada och fyndet överraskade forskarna.

Så vill man vara smart, frisk och hålla hjärncellerna i trim så ska man se till att alltid sova gott, dvs tillräckligt länge och vid rätt tid.

Har du svårt att sova så kommer här ett tips. Gå in på www.frija.se/avslappning. Där finns avslappningsövningar att lyssna på för att kunna slappna av, komma till ro och somna. De är dessutom gratis.

Sov gott!

Inlagt 2014-01-21 14:05 av Anna Nygren| Läst 5266 ggr. | Permalinkannonser

Föreläsare

Ämnen

utveckling  utbildning  skola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se