Elevhälsan - Elevhälsan - BEO-bloggen Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


BEO-bloggen

Om kränkningar och mobbning i skolan av Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.
Postat 2017-10-30 15:11

Vi vill utreda sexuella trakasserier i skolan

Ni har säkert precis som jag förtvivlat läst inlägg i #metoo-kampanjen under de senaste veckorna. Inlägg efter inlägg om människor – en stor del unga - som blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp. Jag är frustrerad och arg, men inte förvånad. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg miljö utan kränkningar och trakasserier för barn och unga. Ändå ser vi exempel på situationer där skolan och samhället misslyckas gång på gång.

Jag har många gånger lyft vikten av att arbeta förebyggande mot kränkningar och trakasserier i skolan. Även vårdnadshavare har självklart också ett ansvar. Men när man som elev blir utsatt och skolan inte tar detta på allvar, måste det finnas myndigheter som på ett effektivt sätt hjälper till. Idag är det inte alltid så.

I mitt förra blogginlägg skrev jag om Barn- och elevombudets (BEO) remissvar till utredningen ”Bättre skydd mot diskriminering”. Idag är det Diskrimineringsombudsmannen (DO) som utreder anmälningar som handlar om trakasserier och diskriminering, där ingår sexuella trakasserier. BEO har bara mandat att utreda det som kallas kränkande behandling. I skollagens mening är det ”ett uppträdande som kränker en elevs värdighet utan att vara diskriminering”.

DO utreder inte anmälningar i samma utsträckning som BEO och de har inte heller samma möjligheter som vi har till sanktioner mot en huvudman som inte lever upp till bestämmelserna om diskriminering i skolan. Elever riskerar att inte få upprättelse eller hamna mellan stolarna.

Tänk dig att du går över skolgården på väg till nästa lektion i ett annat hus. När du passerar halva vägen ropar någon ”hora” bakom din rygg. Du vänder dig om och ser ett gäng med killar som skrattar åt dig. Du vänder dig igen och fortsätter gå när någon ur gänget ropar ”Fy fan vad du är tjock”. Kommentarerna är självklart inte isolerade från varandra. Båda kommentarerna gör väldigt ont. Men om du skulle anmäla, skulle två myndigheter utreda händelsen. DO skulle anmäla det som kännetecknar sexuella trakasserier och vi på BEO skulle utreda den andra kränkningen. Det är så skevt och inte barnets bästa.

Jag hoppas att regeringen prioriterar den här frågan och att BEO snart kan utreda även dessa ärenden. Även elever som blir utsatta för sexuella trakasserier förtjänar snabba beslut som gör skillnad.

annonser

Föreläsare

Ämnen

sekretess  när ett barn far illa  ansvarsfrågor  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se