Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.
Postat 2007-09-12 11:38

8 september 2007

Jag vaknar tidigt på lördagsmorgonen och skolan finns direkt i huvudet på mig. Så är det att vara lärare, tänker jag. I alla fall för mig. Jobbet finns med mig var jag än går och står under terminerna och till och med i drömmarna. I natt har jag i drömmen börjat flytta in i mitt nya arbetsrum. Till och med där, i mitt omedvetna, planerar jag min verksamhet.
På måndag är det studiedag på skolan och mitt arbetslag har fått löfte att inte behöva vara med och arbeta med kursplaner och lönekriterier, utan vi ska få vara i vår nya barack/paviljong och packa upp och ställa i ordning, så gott det går mitt i byggdammet och ledningsdragandet.
Nu skojar du! kanske du tänker. Packa upp? Ställa i ordning? Eleverna började skolan för två veckor sedan ju. Ja just det!
Min verksamhet, Huddinge Tal- och språkskola, har fått flytta från förra skolan pga ökat elevantal och ingen annan skola kunde (?) ta emot oss. Den här första tiden på terminen har vi, fyra småklasser med år F-7, fritids och två talpedagoger, fått dela på två fritidsklassrum och allt material har varit nerpackat i lådor som stått i idrottshallen.
I sista stund i början av juni blev en paviljong beställd, vi fick den sista tillgängliga, och den är inte riktigt färdig än. Av möblerna vi beställde, eftersom vi inte fick ta med oss det vi hade, har det mesta kommit, dock inte skenor till hyllplanen, en del elevstolar och tja, vad mer? Svårt att upptäcka i röran än så länge. Datorinkopplingarna är inte klara heller. Det sistnämnda spelar ingen roll, för datorer har vi inga heller än. Här börjar mitt tålamod ta slut märker jag, lite bitterhet börjar skina igenom... Annars är vi mest glada trots allt, både personal och elever. Otrolig anpassningsförmåga finns hos oss alla. Och skolan vi kom till, har tagit emot oss hur bra som helst! Visst tär det på oss mer eller mindre, fast det syns kanske inte förrän senare. Vi bara måste hålla ut nu.
Smågrupper och särskild verksamhet, har en historia att alltid få flytta på sig, så fort skolans övriga lokalbehov ändras. Så har det varit under alla år jag varit med inom nätverket för tal och språk i södra Stockholm, dessa sex åren som vi har haft kontakt med varandra. Alltid har det varit någon verksamhet som flyttats. Inte för att det ska bli bättre då för oss i första hand, utan för att andra behöver lokalerna och allt ska organiseras om på skolorna.
Det är inte ens självklart för kommunledningen eller de som bestämmer att vi ska finnas på en skola. Vi fick ett allvarligt menat förslag om att finnas i utkanten av kommunen på en våning vid lokaler i ett affärscentrum. Nästa förslag var i ett fd äldreomsorgsvåning i ett höghus. Tack vare att husets boende, som var pensionärer protesterade, fick vi till sist komma med andan i halsen, till en skola, i en nyuppförd gammal barack. Och där ska vi vara i ... hm.. ett år kanske, sedan ska vi flyttas igen till ett fd vårdhem, är det tänkt. Vårdhemmet ligger en promenadväg bort, bort från vår nya skola, där facklärarsalar, skolexpedition och jämnåriga vanliga barn i vanliga klasser finns.
Jag funderar på integration och segregation. Vi har grundskoleelever i vår verksamhet, med funktionshinder språkstörning. Varför ska vi inte finnas på en vanlig skola för? Våra elever ska, så fort det är möjligt, in i vanliga klasser och kunna integreras i olika ämnen där det går. Varför ska vi flyttas runt? Varför är det så svårt för skolledningar att ta hand om oss på bästa sätt? Elevvården byggs upp och slås sönder hela tiden. Varför finns ingen långsiktighet för en både kostbar och viktig verksamhet? Massor av frågor snurrar i mitt huvud. Jag har ringt skolverket och frågat om kommunens bristande förståelse om att vi ska vara på en vanlig skola. De säger att skyldigheten bara finns för kommunen att ordna skolverksamhet inom kommunen. Och det gör de ju. Någon månad in på terminen eller så, kommer vi kanske igång med att ha en ordentlig skola igen.
Tack för mig. Jag är den nya specialpedagogsbloggaren här. Vi hörs!

 


annonser

Föreläsare

Ämnen

sömn  stress  hälsofrämjande arbete  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se