Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.
Postat 2007-11-25 14:04

Kom ihåg!

I ett utkast till en blogg på min egen hemsida, hittar jag följande:

”KOM IHÅG!

Glädje som grund
Ordning som stöd
Kunskap som mål”

Det är inte mina ord. Jag vet inte vem som har kommit på detta geniala. Jag vet bara att jag har glömt bort orden och gärna vill erövra dem igen i mitt skolliv. Ja, varför inte i mitt eget liv också.
Det är roligare att vara glad helt klart. ”Happiness i the best facelift” sjunger Joni Michell. Ibland blir jag som invävd i en dimma och förmår inte känna glädje, jag känner inte att jag ger någon glädje, kan liksom inte ta emot glädje heller. Jag ser mina elever och deras glada ansikten när de ser mig och lider av att inte vara i kontakt med det de vill ge mig. Och sedan, när täckelsen faller, dimman lättar, när jag blir seende, ja då är jag bara glad och solen lyser igen. Jag brukar vara glad på mitt jobb och jag tänker att mina elever har liksom rätt att ha glada pedagoger runt omkring sig. I alla fall mig.
Ordning....  Jag har fått en ny skola och ett nytt arbetsrum att vara i, och jag har också flyttat i mitt privata liv för ett par år sedan. Jag vet precis var jag har mina saker. Fast inte på mina nya ställen, utan i mitt gamla arbetsrum och i min gamla bostad. Fast de ställena finns ju inte mer. Jag behöver hitta en ny ordning inser jag. Ordningen ska vara mig till stöd, så att jag lätt kan hitta det jag söker. Som det nu är söker jag mer än jag har tid till. Tiden räcker inte till att leta efter gamla, borttappade saker och jag känner mig frustrerad ofta. Jag får helt enkelt ta mig tid att göra en ny ordning. Till stöd för minnet, som antagligen inte är vad det varit. Vilken tur att jag hinner glömma bort vad jag letar efter med och jag blir tvingad att tänka om och göra nytt med då och få det mesta i ordning igen.
Kunskaper är lätt att glömma bort. Vad är viktigt att lära sig? Jag glömmer nog bort det ibland. Det är ju så kul att vara med eleverna och ”bara vara”. Men hallå, Dana, du har ett uppdrag här! Dina elever har en framtid som du ska ge vertygen till. Det är inte bara "här och nu" som gäller. De ska kunna läsa, skriva och prata i resten av sina liv. Och vara trevliga och roliga att vara med och sprida och ta emot glädje och så är jag tillbaka till början igen. Glädjen! Det är en glädje att kunna läsa. Skriva. Prata. Kommunicera på olika sätt. Vilken tur att vi har skolor att gå i. Både kunskapsskolan och livets skola. Båda behövs. Kom ihåg:
Glädje som grund.
Ordning som stöd.
Kunskap som mål.

annonser

Föreläsare

Ämnen

utbildning  utveckling  handledning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se