Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.
Postat 2009-05-23 11:40

Duktig? Absolut!

Med tre veckor kvar på terminen är det hög tid att börja tänka på allt som jag inte har gjort. När jag träffar mina elever nu, de sista veckorna på terminen, är det som om något i mig säger: "Dana, du har inte gjort tillräckligt! Och har du verkligen gjort rätt saker? Förtjänar du att ha sommarlov egentligen?" 

Undrar varifrån en sån röst kommer egentligen... Det tjänar inget till att ha den där i alla fall. Fast det är ju också bra med lite självrannsakan. Jag får i alla fall till sist acceptera att tiden faktiskt har gått. Det är sommar redan. Så fort tiden rann iväg! Det är dags att summera året. En del jag gjorde var riktigt bra. Annat kunde ha blivit mer och kanske annorlunda. Viktigast av allt är om eleverna är nöjda. Och det vet jag att inte alla är. De har helt enkelt fått se mig för lite den sista tiden, säger några. Ändå har jag varit på jobbet oftast. Gjort mina uppgifter. Och träffat mina elever, men för lite. Jag håller med om det. Kunde jag inte ha varit mer duktig?

Kanske känner fler igen sig i det här? Gör eleverna det? Känner vi av en prestationsstress som inte alltid är helt motiverad att känna? Annica Lantz sa en gång på radion: "En duktig flicka kan alltid göra bättre. " 

De flesta vill vara duktiga. Jag med. Men jag inser också det orimliga i det. Vi ska väl inte uppmuntra överduktigheten ändå. Varken hos oss själva eller hos andra. Vi kan väl alla göra vårt bästa och det kan räcka så, tycker jag.

Nu har jag varit duktig och skrivit en ny blogg. Jag vet aldrig innan vad innehållet blir. Jag gillar det märkliga flödet av orden som kommer ut och blir till något. Jag gillar att vara duktig ibland. Du gillar det kanske med. Och eleverna. Och alla gör sitt bästa, på sitt eget sätt. Mer än så kan ingen göra, eller hur! Till hösten får vi göra mer av vårt bästa. Livet och skolan fortsätter då. Riktiga åtgärdsprogram ska skrivas. Jag kommer ha färre barn på mitt ansvar. Kommer fortsätta åka på utbildning i Danmark. Vara både här och där.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Och med våra elever gör vi i alla fall oftast viktiga och bra saker. Också små steg framåt leder ju i alla fall framåt. 

Glad sommar! 

 

 

annonser

Föreläsare

Ämnen

specialpedagogik  Psykisk ohälsa  samverkan elevhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se