Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.
Postat 2010-03-28 17:56

Lekarbete - ett eget val för både mig och eleven.

Jag är inte bara mamma, poet, lågstadielärare, specialpedagog och talpedagog. Jag är också lekarbetspedagog. Den utbildningen skaffade jag mig på egen hand, på universitetet i Uppsala 1996. Ja förresten, alla utbildningar jag har, tror jag faktiskt jag var min egen motor till. Ett av mina egna valspråk lyder: "Jag kan alltid lära mig mer, bara jag vill och inte känner mig tvingad!"

Materialet till leken är också mitt eget, så jag behöver egentligen aldrig be någon om pengar eller utrymme för att använda mig av leken i mitt arbete som talpedagog. Jag väljer själv när jag vill använda mig av metoden och frågar föräldrarna i samråd med personalen runtikring. För barnet blir det ett erbjudande, att välja att få leka om det vill. Självklart tillhör konsten att leka till språkutvecklingen och samspelet. Det är en rot till själva livet.

Jag tror jag var en av de första talpedagogerna som började använda mig av lekarbete, som en språk- och samspelsutvecklande metod i skolan. I alla fall sedan 1997 har jag varit talpedagog med båda kompetenserna. Idag har glädjande nog också logoped Barbro Bruce, som i lång tid arbetat med att forska om barn med språkstörning, skaffat sig den utbildningen och hon talar sig varm för att tal och lek hör ihop. Jag är riktigt stolt över att jag vetat det länge.

Nu har jag kommit med i ett nätverk för lekarbetspedagoger, tänk vad nätverk är viktiga. Vi funderar över hur vi ska bli fler. Hur kan vi verka för att nya lekarbetspedagoger utbildas? Inte alla vill betala utbildningen ur egen ficka och utbildas på sin egen fria tid. Hur är det i din kommun? Vill du skaffa dig utbildningen? Gå ihop flera stycken kanske och få den skräddarsydd till kommunen. Bestämmer du över ekonomin? Våga lägg pengar på lekarbete. Med hjälp av leken får barnet syn på världen. Där kan allt hända. Lekande barn blir glada, glada barn är nyfikna. Nyfikna elever lär sig bättre. Med leken, för en bättre framtid!

Läs mer om lekarbete på föreningens hemsida: http://www.lekarbetspedagogik.se/

 

 

 

annonser

Föreläsare

Ämnen

konsultation  föreläsningar  skola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se