Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.
Postat 2013-11-23 20:04

November.

Jag har känslan av att november ALDRIG tar slut. Sällan har jag känt tiden gå så långsamt fram. Som om det fanns minst tio dagar i varje vecka. Upplevelsen av tid har också påverkats av det jag gör just nu. Hur en halvtimme kan kännas som ett par timmar. Det är en märklig upplevelse. Annars har jag haft det tvärtom, jag är så inne i jobbet så tiden bara flyger fram. Kanske är det åldern? Eller annat! Inte vet jag!

Jag har haft många idéer om vad jag vill skriva om här, men sen flyger idén bort och jag står här tom igen. Eller så har jag något att skriva om och så inser jag att DET kan jag inte skriva om, barnen har rätt till sin integritet och jag får inte utlämna någon enskild elev. Jag får väl skriva om något som hänt för tjugo år sen då? Eller ändra uppgifterna så inget stämmer alls. Det här är ett dilemma för en specialpedagogisk praktiker. Inte heller passar det att skriva om teorier. De ändras då och då. Och jag hänger inte med som förr, trots att jag nyligen pluggat. Men det är liksom stopp i huvudet just nu för nya böcker och teorier. Det är så i kören jag är tillbaka och sjunger i nu. En viss mängd går bra, sedan är det stopp. Kanske har elever i skolan också det så, nu vet jag hur det är och kan förstå sånt bättre med empati och inlevelse.

Något som jag är glad för att det skrivs om är forskningen om läggtiderna hos eleverna. Att sömnbrist och skiftande sena läggtider påverkar både beteende och prestation. Det visste jag ju innan det ens kom en undersökning. Men nu kan jag med forskningen bakom mig, säga det med större tryck till föräldrar, att de kan testa fasta tidiga sovtider. Eller att testa att ändra matvanor till elever med ADHD-diagnos eller liknande svårigheter. Eller att ge barnet lugn och ro med en bok för att sitta på toaletten på morgonen och tömma magen, så behöver de inte hålla sig resten av dagen. Det sista kanske mest kan kallas för ett husmorsknep. Men det fungerar. Det vet jag.

Framtiden för mig är okänd just nu. Jag slutar i min nuvarande kommun till jul. Jag har sagt upp mig utan att ha ett nytt jobb på lut. Varför gör jag så? Eftertänksamhetens kranka blekhet strålar inte direkt. Men jag får nog ett nytt jobb snart. Ett jobb som passar mig som jag är just nu. En eftertänksam, kanske inte just nu bara, men kreativ, klok, trygg, lugn, tålmodig pedagog, som hela tiden har barnets bästa i ögonen. Som har en stor erfarenhet av mycket, dock inte av allt. Men som vill arbeta mer med handledning och terapi med vuxna. Var finns mitt nästa bästa jobb någonstans, säg? Det kommer nog till mig vad det lider. Tålamod och lugn bara. Och njut också av december som kommer om en till veckas evighet.

annonser

Föreläsare

Ämnen

fysisk aktivitet  hjärnan i skolan  Psykisk hälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se