Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.
Postat 2019-03-28 15:45

De första skola bliva de sista.

Hej allihopa och välkommen till min lilla hörna på elevhälsans bloggsida. Vilken skatt denna hemsida är, för den som vill veta om hur det verkligen ligger till med allt som vi undrar hela tiden i skolan. Eller inte. Har vi kanske blivit mindre nyfikna? Kanske det. 

En elev sa till mig att en lärare sagt: "Om ni inte lär er det här nu, får ni gå om ända tills ni lär er det." Eleven var förtvivlad! 

- Jag har ju redan gått om och jag kan ju ändå inte! Ska jag gå om en gång till? 

Då var jag tvungen att leta reda på hur det ligger till och förklara. Fast det är inte lätt att tolka lagtexter. Förr slutade skolplikten vid 16 år eller åk 8 om man fyllt 16, om jag minns rätt. Numera verkar rätt till grundskola gälla till 18 år, fast man går väl ändå inte om en årskurs tills dess, nej efter årskurs 9 upphör skolplikten. Så tolkade jag i alla fall texten. https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/skolplikt-och-ratt-till-utbildning

Och sen är min hjärna inte var den var som förr... haha.. om den nu någonsin varit som förr, för även hjärnor utvecklas och invecklas - ingenting är som förr. 

Så hur var det nu med dokument i skolan? Skulle vårdnadshavare få med sig pedagogiska kartläggningar och utredningar från skolan? Hjärnsläpp! Plötsligt gjorde vi olika på skolan. Himlars! Nä, jag har alltid läst upp dem i bästa fall i möten med vårdnadshavare och elev eller skickat hem dem. Bäst att fortsätta med det. 

En till förändring sedan sist, tja, tiden går... Jag sökte mig till mina gamla jaktmarker, där jag började min lärarbana, tillbaka till kommunal skola, fast åååå, jag saknar Pysslingen också ibland. Det var närmare till beslut där, alla var liksom tillgängliga uppåt. Kommuner är mer som dinosaurier, eller idisslande kor.

Nå, det var inte det jag skulle skriva om med det här utan detta: Jag övervann mitt motstånd mot förstelärare och blev en själv. Förstelärare i specialpedagogik. Och jag säger som förr: Om det finns förstelärare så finns det sistelärare. Och jag är en av de sista lågstadielärarna. Jag är en av de sista talpedagogerna. Jag är en av de sista som går i pension vid 65. 

Jag är inte där än, men jag räknar ner. Plötsligt fick jag ny arbetsenergi. Lust att förändra det jag kan. Och vett att avstå när jag inte kan. Som i sinnesrobönen: 

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Vem mer än jag har hittat stavfelet i Mio, min Mio? Jag älskar att läsa högt och korrekturläsa. Vad kan jag göra sen när jag slutar i skolan? Ingen aning. Bli sjuksköterska har jag tänkt på. Det vore roligt att lära sig något nytt och spännande igen! Eller resa mer. Eller läsa sina böcker om igen och med mer eftertanke. Why not! 

                              Läs en bok och bli klok! 

Bilden ritad av TJ. 

skola specialpedagogik
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykologisk motståndskraft  Psykisk hälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se