Elevhälsan - Elevhälsan - Dana Jergefelt - Tanten i rummet går i pension. Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Dana Jergefelt - specialpedagog i skola F-6

Lågstadielärare, specialpedagog, talpedagog med fördjupning språkstörning, gestaltterapeut.

Tanten i rummet går i pension.

Tänk, när jag var yngre hade jag aldrig varit med om att en lärare gick i pension. Jag trodde inte det förekom. Tack och lov märkte jag att man kunde. Snart är det min tur efter fyrtiofyra år i skolans värld. Plus mina egna år där. Lite i förtid, för jag är trött. Min hjärna fungerar inte som förr. Jag kan inte göra allt det jag är satt att göra. Jag gör mitt bästa, precis som barnen gör sitt bästa.

Det är svårt att vara elev i skolan idag. Det är verkligen inte en skola för alla. Inte heller en skola för alla lärare. Vi gör vårt bästa och ibland är det inte gott nog. Vi får kämpa på, med det vi har. 

Jag trodde att jag skulle ha mina bästa år framför mig när jag bytte jobb senast för fyra år sedan. Dela min visdom med andra. Ge vidare, dela mina erfarenheter, så att mitt lärarliv skulle få leva vidare på något sätt i en erfarenhetsbank eller något sånt. Oj oj oj... så blev det inte, nej. Jag fick cancer. Jag blev botad från cancern, men blev sjuk av behandlingarna, trött, ont, energilös. Så kan det också gå. Det fanns inte på kartan att bli sjuk. Som tur är vet vi inte vad som kan hända, varken med våra elever eller oss själva. Det är som det är. 

Jag gör nytta ändå, säger chefen. Härligt att höra. Jag vet att jag gör nytta med mina elever. Och jag räcker inte till. Jag har aldrig tidigare haft så många elever som inte kan läsa och skriva. Mina insatser kommer för sent. VÅRA insatser kommer försent och är inte stabila över tid. Relationer behöver tid. Lärande behöver tid. Barnen har inte tid att vänta. 

Tanten. Rummet. Eleverna. Mina saker. Snart borta. Nå, inte eleverna, de kommer finnas kvar. Men jag är inte där. Mitt rum blir till något annat.

Är jag oersättlig? Ja. Inte ens ersatt.

Tiderna förändras. Jag går i pension. Andra har klarat det före mig. Jag ska nog också klara det. Eller kommer jag tillbaka senare? Vem vet? Inte jag i alla fall. Kommer jag sluta skriva? Nej då. Och mina talpedagogsaker kommer jag spara. Utifall att. 

Inlagt 2021-05-14 10:52 av Dana Jergefelt| Läst 2095 ggr. | Permalinkannonser

Föreläsare

Ämnen

utbildning  skola  handledning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se