Elevhälsan - Elevhälsan - Hjärnan i skolan - Kristina Bähr Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Hjärnan i skolan - Kristina Bähr

Kristina Bähr är utbildad barnläkare och har arbetat i skolan sedan 2004. Kristina föreläser, driver hjärnpodden och skriver böcker bland annat om hur hjärnan fungerar vid lärande, beslutsfattande och stress.
Postat 2016-11-07 15:06

Vi måste fokusera på lösningar - inte föräldrarna

Jag vill med det här inlägget uppmana alla som arbetar med elever och i synnerhet i elevhälsan att alltid ställa en kontrollfråga innan vi lägger skulden på föräldrarna för elevens svårigheter i skolan. 

Kontrollfrågan lyder:

"Vad kan vi göra för att underlätta barnets inlärning i skolan?"

Det är tyvärr ganska vanligt att elevers föräldrar problematiseras när elevernas skolprestation inte fungerar. Det kan handla om att barnet har svårt att koncentrera sig eller inte kommer till skolan av något skäl. Det kan handla om lässvårigheter och allt möjligt annat. 

Ärligt talat - föräldrarna kan vi inte göra något åt. Informationen om föräldrar har inte heller något med det pedagogiska arbetet i skolan att göra. Föräldrar må ha vilka problem som helst i världen. Det spelar ingen roll om det finns missbruk, psykisk ohälsa, vårdnadstvister, syskonbråk eller vad det än är.  Skolan har ändå en unik position för att skapa förutsättningar så att barnen ska lyckas i skolan – trots allt. Det är så vi kan skapa livschanser för barnen - trots allt. 

Den andra kontrollfrågan blir därför:

"Om skolan ska skapa livschanser - vad behöver vi göra annorlunda i den pedagogiska planeringen för att det ska fungera?"

Skolan ska inte ta socialtjänstens ansvar och försöka "fixa" något i barnens hemmiljö. Det räcker gott och väl att skolan med alla elevhälsans insatser tar ansvar och anpassar skoltiden, för att eleven ska lyckas i sitt skolarbete. Skolan kan och ska förvisso meddela sin oro för barnet till socialtjänsten - men vi måste ändå ta ansvar för innehållet under skoltid. Att det gagnar barnets utveckling och lärande. 

Vi är flera professioner i elevhälsan och vi kan jobba med att skapa trygga relationer, skapa lugn och ro, skapa tillit och lästräning på skolan. Om det fungerar på skolan är det ett skydd för eleven - för livet. 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

barn som anhöriga Barns rättigheter hjärnan i skolan lärande Psykisk ohälsa
annonser

Föreläsare

Ämnen

sekretess  elevhälsa  samverkan  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se