Elevhälsan - Elevhälsan - Nurses in Action - Dagen för det stora mötet-Polen Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Nurses in Action

Följ med på ett EU-projekt med ledningsansvariga skolsköterskor från fem kommuner.

Dagen för det stora mötet-Polen

Idag fick vi en skön sovmorgon med lång härlig hotellfrukost. Klockan 9.30 träffade vi Anna och vi åkte spårvagn till "The district chamber of Nurses and Midwives". Vi var nog lite nervösa inför dagens möte, både Anna och vi, men väl på plats kändes allt bra. Ett femtontal skolsköterskor, några samordnande, satt och väntade på att få höra om Svensk skolhälsovård.

   Ylva presenterar 

Mira och Zofia

Ordförande Zofia Komorowska, hälsade oss välkomna och sen fick vi visa vår PowerPoint presentation av Svensk skolhälsovård. Till vår hjälp hade vi en engelsklärare och en dotter till en av våra värdar. Dom turades om att tolka från engelska till polska. Vi fick en del frågor om hur sjukvård och skolhälsovård är organiserat i Sverige. Sedan fick vi ett föredrag om Polsk skolhälsovård. Vi kunde åter konstatera att mycket är likt. Något som inte är likt är antalet elever / skolsköterska


Det var en intensiv förmiddag med polska och engelska om vart annat. Vi hade en frågestund och många frågor bollades mellan oss. Våra fantastiska tolkar fick verkligen jobba.Efter ömsesidig presentutdelning vandrade vi iväg mot en trevlig Judisk restaurang där vi fick en god lunch med fortsatta intensiva samtal om skolhälsovård.


Efter lunch fick vi skjuts till hotellet för en snabb paus och för att hämta upp lite mer presenter, sen lyckades vi ta oss på egen hand med spårvagn till Annans skola där det visade sig att man ordnat en fest till vår ära! Först fick vi se fem gymnasieelever framföra ett föredrag om Krzysztof Kieslowski, skolans välgörare.

Det var vackert att höra eleverna läsa med inlevelse även om vi inte förstod ett ord, och det hela avslutades med att en elev spelade vacker filmmusik på elpiano. Efter detta fick vi sätta oss vid ett dignande bord. Alla lärare hade lagat sina favoriträtter och tagit med. Jag fick smaka en jättegod polsk, traditionell Bigos, surkålsgryta. Jag (Ylva) hade pratat om att jag tycker så mycket om den rätten, så de hade gjort en särskilt för mig. Det känns överväldigande med det stora engagemang som Anna och all personal på hennes två skolor har lagt ner på vår vistelse här.


Efter all den goda maten var det skönt att ta en promenad hem till hotellet. Väl där tog vi vår dagliga simtur och så avslutar vi dagen som vanligt med att försöka sammanfatta allt vi upplever under dagarna. Vi sover ovaggat på nätterna och i morgon är det vår sista dag här i Lodz.

/Solveig och Ylva

 

Inlagt 2011-04-13 21:39 av Nurses in Action| Läst 26106 ggr. | Permalinkannonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk hälsa  sömn  fysisk aktivitet  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se