Elevhälsan - Elevhälsan - Nurses in Action Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Nurses in Action

Följ med på ett EU-projekt med ledningsansvariga skolsköterskor från fem kommuner.
Postat 2011-10-20 00:00

Sista dagen- Tre nya skolbesök blandas med choklad och vin

Idag har vi besökt tre olika skolor, den första var ett Time-out center vid namn De Kaai, projekt för ungdomar med stora beteende problem i en ålder av 12-18 år. Här får ungdomarna stanna en period av tre veckor för att få guidning och verktyg för att komma vidare.

Efter det fortsatte vi till en primary School De Stip barn 2.5 -12 år. En vanlig skola med stort engagemang, glädje och stolthet. Fina ljusa trevliga lokaler med bra miljö för barnen. Vi blev bjudna på choklad och vin på förmiddagen till vår stora förvåning på rektorns rum.

Vårt sista besök var på en secondary School DvM Hum, elever i ålder 13-18 år. Också en helt vanlig skola, där vi hade en diskussion om skillnader och likheter i våra länder. Kunde konstatera att mycket är lika både vad gäller problematik och inställning till hur man kan arbeta kring dessa problem.

Vi avslutade vår kväll med att bjuda vår värd Jo på Belgiens specialitet "Musslor" på en mysig restaurant.

I morgon återvänder vi till Svedala, men först ett besök med Jo i en chokladfabrik, förstås mums.

 Eva o Britt

Postat 2011-10-19 00:00

Handlingsplaner och prevention sen trevlig kväll hemma hos Jolanta- Belgien

Besök på Traject en Preventiedienst, ett center som arbetar med handlingsplaner och prevention mot alkohol, narkotika och tobak.

På eftermiddagen var vi åter på CLB center och träffade två skolsköterskor som berättad om deras program och projekt om under- och övervikt. Problemen likartade som i Sverige.

Vi har nu återvänt efter en trevlig kväll då vi varit hembjudna till skolsköterskan Jolanta som vi träffade i måndags. Och blivit serverade typisk Flamländsk tre rätters middag.

Vi skall nu förbereda oss för vår sista dag med inbokade besök, vi skall upp tidigt och ta tåget till en liten ort en station från Aalst.

 Eva o Britt

Postat 2011-10-18 19:32

Flera skolbesök - Belgien

Fullspäckad dag först ett besök på en skola Don Bosco, elever mellan 7 till 13 år med inlärningssvårigheter. En mycket entusiastisk och engagerad rektor vid namn Hilde berättade om sin verksamhet och visade oss runt.

Därefter besökte vi en skola OKAN för nyanlända elever 12 till 18 år, där de fick vistas ett år för att sedan gå vidare till annan lämplig skola, även här visade man ett stort engagemang och värme för sina elever med väldigt brokig bakgrund.

Vårt sista besök för dagen var på en skola för gravt retarderade och multihandikappade barn som inte imponerade utifrån vårt sätt att arbeta med dessa barn/elever. Vi upplevde att skolan hade alldeles för lite resurser och att lokalerna var i stort behov av upprustning, rätt beklämmande.

På kvällen tog vi tåget till Gent och tittade på alla vackra byggnader och åt god mat.

Nu ska vi ut på nya äventyr.

 Britt och Eva

Postat 2011-10-17 21:49

Äntligen på plats i Aalst i Belgien

 

Äntligen på plats i Aalst, vi anlände igår eftermiddag till Bryssel, därefter tågresa till Aalst ca en timmes resa. Vår värd Jo mötte oss vid stationen och efter incheckning på Hotell Royal Astrid en kortare guidning till fots i Aalst med efterföljande middag. Vår första dag började på deras lokala center CLB  i Aalst som är ett av 73 center i Belgien. Där vi fick information om deras organisation och hur man lägger upp arbetet med elevhälsan och skolsystemet. Två sjuksköterskor beskrev sitt uppdrag och alla kontroller under hela skoltiden från 2,5 års ålder till 18 år.

På eftermiddagen åkte vi med tåg till Schaarbeek och besökte VCLB, paraply organisation för samtliga 73 center i Belgien. Från denna verksamhet distribueras material, dokument och riktlinjer för arbetet ute på de lokala centren.

Vi presenterade vår svenska modell för VCLB. En dag full av intryck som vi avslutade med ett besök i Bryssel som turister.

I morgon skall vi besöka två olika skolor.

Hälsningar från två trötta och nöjda nursers in action

Eva o Britt

 

 

 

 

 

Postat 2011-04-15 00:00

Tack Pirkkala.

Nu är det vår sista dag i Pirkala. Vi har blivit så väl omhändertagna. Vi vill båda lära oss Finska och flytta till Pirkala och arbeta på hälsocentralen/skolhälsovården.

Skolan i Finland verkar välorganiserad och barnen blir väl omhändertagna. De har en väl uppbyggd specialundervisning för att ta hand om barn med behov av särskilt stöd. Alla barnen måste gå ut på rast och de gör det. Det finns tydliga regler och konsekvenser för t.ex. sen ankomst eller om en elev missköter sig. Skolan vi besökte har kvarsittning på em. Kommer en elev sent får de sitta kvar dubbla tiden på em. Har eleven misskött sig t.ex. svurit åt en lärare eller slagits får de sitta kvar en eller två timmar.

De har betyg från tredjeklass, graderad från 4-10 varav 10 är bäst. Har man fyra i något ämne får man gå om det året. Man kan max gå om två år men vid 17 år får man sluta. De har en yrkesskola som är väldigt populär som kräver höga betyg. Några platser på yrkesskolan reserveras för de barnen som har haft svårigheter i skolan. Skolläkaren skriver intyg om t.ex. dyslexi eller medicinska skäl, hänsyn tas då till detta vid antagningen.

Vår resa närmar sig nu sitt slut. Hej då Pirkkala och alla våra nya vänner,
Anna och Lotta, hoppas att vi ses igen. :)

 

 

 

 

 

Postat 2011-04-14 23:32

På besök i yrkesskolor-Polen

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
-->

Sista hela jobbdagen i Lodz. Det känns som vi varit här väldigt länge för dagarna har verkligen varit fulla av intryck och mycket effektiva. Idag blev vi hämtade av Maugosha, Miras dotter. Spårvagn till en av Miras skolor, en yrkesinriktad gymnasieskola med inriktning mot mode och datavetenskap.

Drygt 300 elever som varvar praktisk utbildning med teoretisk. Skolhälsovården i Polen verkar vara mycket standardiserad. Alla de mottagningsrum vi besökt har haft identisk utrustning. Likadana vågar, likadana vitrinskåp och likadana omläggningsvagnar. Mira träffar eleverna i åk 1 och 3. I Polen har man ett system med en hälsoblankett som lämnas till eleverna i förskoleklass, åk 2, 4, 6, 8 samt 1 och 3 på gymnasiet. Lappen skall fyllas i av vårdnadshavare och sedan av husläkaren på hälsokliniken. Därefter lämnas lappen åter till skolsköterskan som kompletterar  med sina screeningresultat. Längd,
vikt, BMI, rygg, syn, färgseende och på gymnasiet även blodtryck. Både Mira och Anna berättar att det ibland kan ta mycket lång tid att få tillbaka lapparna. Något både Solveig och jag känner igen hemifrån...

Mira har dator på rummet, men...

inga datajournaler, något som står högt på önskelistan. Journalerna förvaras i lådor i glasskåpet och när eleven flyttar eller slutar skolan får dom journalen med sig i handen för att lämna till nästa skola, eller till hälsocentralen när skolgången avslutas.

Bland Miras alla broschyrer hittade vi en livsmedels-snurra som Mira använder i sina samtal om övervikt. Genom att ställa in snurran på olika livsmedel visades antal Kcal, Glukemisk index och hur många minuters aktivitet som krävdes för att förbränna det man ätit. Övervikt verkar dock inte vara något stort problem i de skolor vi besökt.

Idag förstod vi plötsligt att de trevliga "pedagogica" som vi träffat på de olika skolorna har liknande funktion som våra kuratorer i Sverige. Vi hade ett mycket givande möte med "pedagogican" på Miras skola. Hon berättade om sitt arbete, hur hon träffar elever som har olika svårigheter, både psykosociala och inlärningsproblem. Mira och hon samarbetar ofta kring elever. Tonårsgraviditeter är ganska vanliga, flera varje år. Sexualundervisningen sköts av lärare och de är inte alltid helt lyckat då det ibland är lärare med mycket starka religiösa åsikter. Ibland hyr man in en psykolog för att ge information om relationer och sex. Alkohol och rökning förekommer en hel del. Skolan rapporterar hem om en elev röker eller ertappas med droger. Vi diskuterade även barnmisshandel och föräldrar som har svårt att sätta gränser.De verkade förvånade när vi förklarade att all form av fysisk bestraffning är olagligt i Sverige.

Nu blev det bråttom, för ett museibesök var planerat för oss. Vår tolk för dagen, Maugosha tog oss till filmmuseet i Lodz. Museet är inrymt i ett gammalt palats, där en manufakturmiljonär bodde i mitten av adertonhundratalet. Film och praktsalar är blandat och det var mycket intressant att se.

Efter rundturen var det "vaktavlösning", en ny skolsköterska, Henia tog oss med till ett tekniskt gymnasium i andra änden av staden. Henia är samordnare i detta distrikt och på den tekniska skolan jobbar Jolanta, den gladaste skolsköterska vi någonsin träffat. Jolanta skrattade nästan oavbrutet och var som en tornado. Intensiv och mycket ivrig att visa oss allt. Vi fick träffa rektor och en engelsklärare tog oss med runt skolan.

Det var en gigantisk skola, med plats för bortåt 1000 elever, men pga. den låga nativiteten i Polen har skolan idag bara ca 300 elever. Det är ett nationellt problem att det föds så få barn.

Praktik varvas med teoretiska ämnen och utbildningen är fyraårig. Maskinsalarna var spännande att se. Stora salar med stora, gamla maskiner.

Vi frågade om bullerskador och olycksfall, men det var ingen fara hävdade huvudläraren. Lokalerna inspekteras årligen och ljudnivån är aldrig över 70 dB. Vi undrar om det verkligen stämmer, när alla maskiner är igång samtidigt... Olyckfall hade man inga, bara under idrottslektioner, då eleverna stukar fötter och händer. Möjligen lite skärsår, men inga allvarliga olycksfall.

Kaffe, kaka och grapefrukt blev vi bjudna på och vi slukade grapefruktklyfta efter grapefruktklyfta eftersom vi missat att äta lunch i hastigheten. Kakor har vi dock fått vid två tillfällen och det är ju också energi.

Med många kindpussar tog vi farväl av Jolanta och blev skjutsade till hotellet av Henia. Vi tog en sen lunch på en närliggande galleria och sen shoppade vi lite.

En snabb simtur (förbrände väl några kak-kalorier) och sen var det dags för avskedsmiddag med Mira och Anna. Maugosha var med som tolk, dessa tre kvinnor har verkligen blivit goda vänner dessa dagar. Vi gick till en Polsk restaurant och beställde in "diffrent specialities from Poland" In kom en massa olika kött, potatis, surkål och potatispiroger. Mycket gott och mycket mättande, men... det finns alltid plats för lite mer så vi avslutade med en rejäl bit äppelkaka med glass och grädde.

Ylva Mira, Anna och Solveig

Vi försökte sammanfatta veckan som gått och kunde enas om att det varit en mycket lyckad vecka. Det var sorgligt att säga farväl utanför hotellet men vi hoppas innerligt att Anna och Mira kommer till oss i Huddinge och Lidingö på ett studiebesök. Det är så mycket vi skulle vilja visa dem!

 

Postat 2011-04-14 10:00

En dag till med skolsköterskan

Idag har vi fortsatt vårt besök på högstadieskolan i Pirkkala. Anna har haft hälsobesök och hälsosamtal med en flicka i åk 8. Beöket tar ca en timme. Hon har öppen mottagning mellan10:30-11:15. Anna får många besök av elever och idag var det många som hade ont i halsen. Vi åt lunch och sedan på besök på en lektion där man undervisade svenska som är ett obligatoriskt ämne. Idag fick eleverna träna på tj-ljud här ser ni Anna som tränar med hörlurar

Vi har även besökt skolsköterskan på  låg och mellanstadiet Anna-Maja som arbetat på skolan i 25 år. Hon har ansvar för 600 elever. Hon träfar träffar eleverna i varje årskurs (1-6) och kontrolerar längd vikt syn och rygg samt  hälsosamtal. De frågar om sömn, mat, hobby och hur det trivs i skolan och hur det går. Läkarna träffar barnen i åk 1 och 5.

Detr är många intryck så alla är trötta på em.

 

Tack och hej för idag

Lotta& Anna

 

 

 

Postat 2011-04-14 00:00

Idag lyser solen i Pirkkala

Dagen började med att vi fortsatte våra diskussioner med Anna om skolhälsovården och om preventionsarbetet. Vi pratade även om barn med viktproblematik och psykiskohälsa.

De har klara direktiv för barn med överviktsproblematik, när de ska remitera eleven för blodprovstagning, träffa dietist och läkare. Vi har även pratat om elever med neuropsykiatrisk problematik, dyslexi och dyskalkyli.

Vi träffade special läraren Johanna, hon arbetar som koordinator i ett projekt som startade 2007 på begäran från regeringen. Uppdraget var att utarbeta riktlinjer för hur skolan ska ta hand om elever med behov av speciellt stöd. Arbetet påminner mycket om vårt "från dubbla spår till elevhälsa" man vill öka samarbete mellan olika aktörer i skolan för att främja elevens lärande och hälsa. En ny lag i Finland trädde i kraft 1/1 2011 den möjliggör ett lättare samarbete mellan olika professioner i skolan och har även lättat på sekretessen.

Vi fick idag även träffa tandhygienisten Sari som berätta de om tandvården, den påminner om vår folktandvård. Alla elever i Pirkkala får träffa tandhygienist varje läsår och de erbjuder även tandregleringen för alla som vill. Hon berättade om deras förebyggande arbete men trotts det visade statistik att 50% av eleverna bara borstar tänderna en gång per dag, oftast hinner de inte på morgonen.

Vi träffade även Sirkaliisa, verksamhetschefen på hälsocentralen. Hon berättade att de har varit på studiebesök i England de har tittat på deras arbete med att öka invånares inflytande och över hur hälsofrämjande arbetet erbjuds från kommunen. Det var ett spännande projekt om delaktighet och medverkan.

Sirkaliisa berättade även att från Ht anställs en barnpsykiatri ssk då skolsköterskorna efterlyst hjälp för elever med psykiatrisk problematik.

Detta var allt från dagen, nu ska vi ut och äta en bit mat och ev. träffa Sirkka lisa på en jazzklubb om vi inte somnar av alla intryck innan...

Lotta Hylén och Anna Jung direkt från Pirkkala

 

 

Postat 2011-04-13 21:39

Dagen för det stora mötet-Polen

Idag fick vi en skön sovmorgon med lång härlig hotellfrukost. Klockan 9.30 träffade vi Anna och vi åkte spårvagn till "The district chamber of Nurses and Midwives". Vi var nog lite nervösa inför dagens möte, både Anna och vi, men väl på plats kändes allt bra. Ett femtontal skolsköterskor, några samordnande, satt och väntade på att få höra om Svensk skolhälsovård.

   Ylva presenterar 

Mira och Zofia

Ordförande Zofia Komorowska, hälsade oss välkomna och sen fick vi visa vår PowerPoint presentation av Svensk skolhälsovård. Till vår hjälp hade vi en engelsklärare och en dotter till en av våra värdar. Dom turades om att tolka från engelska till polska. Vi fick en del frågor om hur sjukvård och skolhälsovård är organiserat i Sverige. Sedan fick vi ett föredrag om Polsk skolhälsovård. Vi kunde åter konstatera att mycket är likt. Något som inte är likt är antalet elever / skolsköterska


Det var en intensiv förmiddag med polska och engelska om vart annat. Vi hade en frågestund och många frågor bollades mellan oss. Våra fantastiska tolkar fick verkligen jobba.Efter ömsesidig presentutdelning vandrade vi iväg mot en trevlig Judisk restaurang där vi fick en god lunch med fortsatta intensiva samtal om skolhälsovård.


Efter lunch fick vi skjuts till hotellet för en snabb paus och för att hämta upp lite mer presenter, sen lyckades vi ta oss på egen hand med spårvagn till Annans skola där det visade sig att man ordnat en fest till vår ära! Först fick vi se fem gymnasieelever framföra ett föredrag om Krzysztof Kieslowski, skolans välgörare.

Det var vackert att höra eleverna läsa med inlevelse även om vi inte förstod ett ord, och det hela avslutades med att en elev spelade vacker filmmusik på elpiano. Efter detta fick vi sätta oss vid ett dignande bord. Alla lärare hade lagat sina favoriträtter och tagit med. Jag fick smaka en jättegod polsk, traditionell Bigos, surkålsgryta. Jag (Ylva) hade pratat om att jag tycker så mycket om den rätten, så de hade gjort en särskilt för mig. Det känns överväldigande med det stora engagemang som Anna och all personal på hennes två skolor har lagt ner på vår vistelse här.


Efter all den goda maten var det skönt att ta en promenad hem till hotellet. Väl där tog vi vår dagliga simtur och så avslutar vi dagen som vanligt med att försöka sammanfatta allt vi upplever under dagarna. Vi sover ovaggat på nätterna och i morgon är det vår sista dag här i Lodz.

/Solveig och Ylva

 

Postat 2011-04-13 00:00

Vi får vara med när de lär sig svenska.

Idag har vi fortsatt vårt studiebesök i högstadieskolan i Pirkkala " Yläaste".

Anna har haft hälsosamtal och hälsobesök med  en elev i åk 8. Besöket tar en timma.

Sedan hade hon öppen mottagning i en timma och Anna var välbesökt av olika barn med hälsoproblem.

Efter det var vi på en svensklektion där de fick öva tje-ljud. Lärarna i Finland har en positiv auktoritet.

     

 Sedan var vi hos Anna-Maja som är skolsköterska på låg och mellan stadiet. Hon har 600 elever och träffar alla elever en gång per läsår. Hon kontrollerade längd, vikt, syn, hörsel varje år och hade hälsosamtal där de frågar om kost, sömn, motion, trivsel iskolan och hobbies.

I åk 1 träffar hon eleven tillsammans med skolläkare och förälder. Läkaren tittar i öronen och i svalget,l yssnar på hjärta, lungor och kontr testiklar. Eleverna träffar även skolläkaren i åk 5.

Lotta & Anna

annonser

Föreläsare

Ämnen

utveckling  skola  förskola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se