Elevhälsan - Elevhälsan - Nurses in Action Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Nurses in Action

Följ med på ett EU-projekt med ledningsansvariga skolsköterskor från fem kommuner.
Postat 2009-11-10 15:51

Hur det hela började.

Det började med ett mail från Lidingö stads EU-samordnare, Jeccika Eriksson i november 2009. Mailet skickades till den dåvarande skolöverläkaren på Lidingö och hon tyckte det lät intressant.

"Det finns alltså möjlighet att söka EU-finansiering från något som heter Leonardo da Vinci för att göra ett erfarenhetsutbyte dvs. en skolläkare/skolsköterska i central position får åka till ett annat Europeiskt land för att titta på deras kompetensutveckling, organisation och tex. jämför olika arbetsmetoder. Tillsammans kan vi kommuner söker medel för resa, uppehälle, administration och försäkring för 1 pers/kommun. Dessa lärdomar tar ni sedan med er till era verksamheter - brukar dessutom ge upphov till en god portion inspiration! "

Och så här var förutsättningarna från början:

Kort info:

 • Bidrag kan sökas för resa, uppehälle, försäkringar och eventuella språkliga och kulturell förberedelse för 1-2 pers/kommun.
 • Ansökan ska vara inne den 5 februari vilket innebär att grunderna i ansökan måste vara klar innan jul - kontakter tas med andra länder innan dess.
 • Enbart skicka ut skolsköterskor till andra länder alt. även ta emot skolsköterskor från de länder man besöker - båda är möjligt.
 • Lidingö, Solna, Nacka och Huddinge gör en gemensam ansökan (ev deltar även KI) så att även utbyte kan ske på hemmaplan

Frågor för skolsköterskorna att diskutera när de träffas:

 • Vilka länder kan vara intressanta – vilka länder kan ni lära er något av?
 • Antal skolsköterskor från varje kommun? Åka kommunvis eller inte - vilka konstellationer gör utbytet ihop?
 • Längd på projektet - 1 år eller 2 år? Längd på besöket - 1 vecka?
 • Ska det vara utbyte (dvs även ta emot) eller ska ni åka iväg?
 • Problemställning? Vilka behov finns?
 • Behövs språklig el kulturell förberedelse?
 • Hur sprida kunskaper om dessa nya erfarenheter i er organisation och till andra kollegor?

Jag (Ylva) har rest mycket i ”tidigare” liv och även arbetat korta perioder utomlands, i Libanon och Saudiarabien. Sedan mina tre barn föddes tunnade det ut med resande, men nu… med nästan vuxna barn har mitt intresse för att möta andra kulturer och få uppleva vardagsliv i andra länder tagit fart igen.

När jag gick min specialistutbildning hade jag förmånen att få gå kursen ”Global hälsa” som KI anordnar. 5-veckorskursen avslutades med en studieresa till Thiruvananthapuram (Trivandrum) i Kerala, södra Indien. Jag lärde mig oerhört mycket på den resan, intryck som jag har stor nytta av i mitt arbete som skolsköterska där jag möter många barn från andra kulturer.Jag har även glädje av dom 15 ord arbabiska jag kommer ihåg från min tid i Libanon och Saudiarabien.En möjlighet att få resa till ett EU-land för att studera skolhälsovård är alltså något som lockar mig mycket!

annonser

Föreläsare

Ämnen

sömn  hjärnan i skolan  hälsofrämjande arbete  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se