Elevhälsan - Elevhälsan - Nurses in Action Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Nurses in Action

Följ med på ett EU-projekt med ledningsansvariga skolsköterskor från fem kommuner.
Postat 2011-04-15 00:00

Tack Pirkkala.

Nu är det vår sista dag i Pirkala. Vi har blivit så väl omhändertagna. Vi vill båda lära oss Finska och flytta till Pirkala och arbeta på hälsocentralen/skolhälsovården.

Skolan i Finland verkar välorganiserad och barnen blir väl omhändertagna. De har en väl uppbyggd specialundervisning för att ta hand om barn med behov av särskilt stöd. Alla barnen måste gå ut på rast och de gör det. Det finns tydliga regler och konsekvenser för t.ex. sen ankomst eller om en elev missköter sig. Skolan vi besökte har kvarsittning på em. Kommer en elev sent får de sitta kvar dubbla tiden på em. Har eleven misskött sig t.ex. svurit åt en lärare eller slagits får de sitta kvar en eller två timmar.

De har betyg från tredjeklass, graderad från 4-10 varav 10 är bäst. Har man fyra i något ämne får man gå om det året. Man kan max gå om två år men vid 17 år får man sluta. De har en yrkesskola som är väldigt populär som kräver höga betyg. Några platser på yrkesskolan reserveras för de barnen som har haft svårigheter i skolan. Skolläkaren skriver intyg om t.ex. dyslexi eller medicinska skäl, hänsyn tas då till detta vid antagningen.

Vår resa närmar sig nu sitt slut. Hej då Pirkkala och alla våra nya vänner,
Anna och Lotta, hoppas att vi ses igen. :)

 

 

 

 

 

Postat 2011-04-14 23:32

På besök i yrkesskolor-Polen

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
-->

Sista hela jobbdagen i Lodz. Det känns som vi varit här väldigt länge för dagarna har verkligen varit fulla av intryck och mycket effektiva. Idag blev vi hämtade av Maugosha, Miras dotter. Spårvagn till en av Miras skolor, en yrkesinriktad gymnasieskola med inriktning mot mode och datavetenskap.

Drygt 300 elever som varvar praktisk utbildning med teoretisk. Skolhälsovården i Polen verkar vara mycket standardiserad. Alla de mottagningsrum vi besökt har haft identisk utrustning. Likadana vågar, likadana vitrinskåp och likadana omläggningsvagnar. Mira träffar eleverna i åk 1 och 3. I Polen har man ett system med en hälsoblankett som lämnas till eleverna i förskoleklass, åk 2, 4, 6, 8 samt 1 och 3 på gymnasiet. Lappen skall fyllas i av vårdnadshavare och sedan av husläkaren på hälsokliniken. Därefter lämnas lappen åter till skolsköterskan som kompletterar  med sina screeningresultat. Längd,
vikt, BMI, rygg, syn, färgseende och på gymnasiet även blodtryck. Både Mira och Anna berättar att det ibland kan ta mycket lång tid att få tillbaka lapparna. Något både Solveig och jag känner igen hemifrån...

Mira har dator på rummet, men...

inga datajournaler, något som står högt på önskelistan. Journalerna förvaras i lådor i glasskåpet och när eleven flyttar eller slutar skolan får dom journalen med sig i handen för att lämna till nästa skola, eller till hälsocentralen när skolgången avslutas.

Bland Miras alla broschyrer hittade vi en livsmedels-snurra som Mira använder i sina samtal om övervikt. Genom att ställa in snurran på olika livsmedel visades antal Kcal, Glukemisk index och hur många minuters aktivitet som krävdes för att förbränna det man ätit. Övervikt verkar dock inte vara något stort problem i de skolor vi besökt.

Idag förstod vi plötsligt att de trevliga "pedagogica" som vi träffat på de olika skolorna har liknande funktion som våra kuratorer i Sverige. Vi hade ett mycket givande möte med "pedagogican" på Miras skola. Hon berättade om sitt arbete, hur hon träffar elever som har olika svårigheter, både psykosociala och inlärningsproblem. Mira och hon samarbetar ofta kring elever. Tonårsgraviditeter är ganska vanliga, flera varje år. Sexualundervisningen sköts av lärare och de är inte alltid helt lyckat då det ibland är lärare med mycket starka religiösa åsikter. Ibland hyr man in en psykolog för att ge information om relationer och sex. Alkohol och rökning förekommer en hel del. Skolan rapporterar hem om en elev röker eller ertappas med droger. Vi diskuterade även barnmisshandel och föräldrar som har svårt att sätta gränser.De verkade förvånade när vi förklarade att all form av fysisk bestraffning är olagligt i Sverige.

Nu blev det bråttom, för ett museibesök var planerat för oss. Vår tolk för dagen, Maugosha tog oss till filmmuseet i Lodz. Museet är inrymt i ett gammalt palats, där en manufakturmiljonär bodde i mitten av adertonhundratalet. Film och praktsalar är blandat och det var mycket intressant att se.

Efter rundturen var det "vaktavlösning", en ny skolsköterska, Henia tog oss med till ett tekniskt gymnasium i andra änden av staden. Henia är samordnare i detta distrikt och på den tekniska skolan jobbar Jolanta, den gladaste skolsköterska vi någonsin träffat. Jolanta skrattade nästan oavbrutet och var som en tornado. Intensiv och mycket ivrig att visa oss allt. Vi fick träffa rektor och en engelsklärare tog oss med runt skolan.

Det var en gigantisk skola, med plats för bortåt 1000 elever, men pga. den låga nativiteten i Polen har skolan idag bara ca 300 elever. Det är ett nationellt problem att det föds så få barn.

Praktik varvas med teoretiska ämnen och utbildningen är fyraårig. Maskinsalarna var spännande att se. Stora salar med stora, gamla maskiner.

Vi frågade om bullerskador och olycksfall, men det var ingen fara hävdade huvudläraren. Lokalerna inspekteras årligen och ljudnivån är aldrig över 70 dB. Vi undrar om det verkligen stämmer, när alla maskiner är igång samtidigt... Olyckfall hade man inga, bara under idrottslektioner, då eleverna stukar fötter och händer. Möjligen lite skärsår, men inga allvarliga olycksfall.

Kaffe, kaka och grapefrukt blev vi bjudna på och vi slukade grapefruktklyfta efter grapefruktklyfta eftersom vi missat att äta lunch i hastigheten. Kakor har vi dock fått vid två tillfällen och det är ju också energi.

Med många kindpussar tog vi farväl av Jolanta och blev skjutsade till hotellet av Henia. Vi tog en sen lunch på en närliggande galleria och sen shoppade vi lite.

En snabb simtur (förbrände väl några kak-kalorier) och sen var det dags för avskedsmiddag med Mira och Anna. Maugosha var med som tolk, dessa tre kvinnor har verkligen blivit goda vänner dessa dagar. Vi gick till en Polsk restaurant och beställde in "diffrent specialities from Poland" In kom en massa olika kött, potatis, surkål och potatispiroger. Mycket gott och mycket mättande, men... det finns alltid plats för lite mer så vi avslutade med en rejäl bit äppelkaka med glass och grädde.

Ylva Mira, Anna och Solveig

Vi försökte sammanfatta veckan som gått och kunde enas om att det varit en mycket lyckad vecka. Det var sorgligt att säga farväl utanför hotellet men vi hoppas innerligt att Anna och Mira kommer till oss i Huddinge och Lidingö på ett studiebesök. Det är så mycket vi skulle vilja visa dem!

 

Postat 2011-04-14 10:00

En dag till med skolsköterskan

Idag har vi fortsatt vårt besök på högstadieskolan i Pirkkala. Anna har haft hälsobesök och hälsosamtal med en flicka i åk 8. Beöket tar ca en timme. Hon har öppen mottagning mellan10:30-11:15. Anna får många besök av elever och idag var det många som hade ont i halsen. Vi åt lunch och sedan på besök på en lektion där man undervisade svenska som är ett obligatoriskt ämne. Idag fick eleverna träna på tj-ljud här ser ni Anna som tränar med hörlurar

Vi har även besökt skolsköterskan på  låg och mellanstadiet Anna-Maja som arbetat på skolan i 25 år. Hon har ansvar för 600 elever. Hon träfar träffar eleverna i varje årskurs (1-6) och kontrolerar längd vikt syn och rygg samt  hälsosamtal. De frågar om sömn, mat, hobby och hur det trivs i skolan och hur det går. Läkarna träffar barnen i åk 1 och 5.

Detr är många intryck så alla är trötta på em.

 

Tack och hej för idag

Lotta& Anna

 

 

 

Postat 2011-04-14 00:00

Idag lyser solen i Pirkkala

Dagen började med att vi fortsatte våra diskussioner med Anna om skolhälsovården och om preventionsarbetet. Vi pratade även om barn med viktproblematik och psykiskohälsa.

De har klara direktiv för barn med överviktsproblematik, när de ska remitera eleven för blodprovstagning, träffa dietist och läkare. Vi har även pratat om elever med neuropsykiatrisk problematik, dyslexi och dyskalkyli.

Vi träffade special läraren Johanna, hon arbetar som koordinator i ett projekt som startade 2007 på begäran från regeringen. Uppdraget var att utarbeta riktlinjer för hur skolan ska ta hand om elever med behov av speciellt stöd. Arbetet påminner mycket om vårt "från dubbla spår till elevhälsa" man vill öka samarbete mellan olika aktörer i skolan för att främja elevens lärande och hälsa. En ny lag i Finland trädde i kraft 1/1 2011 den möjliggör ett lättare samarbete mellan olika professioner i skolan och har även lättat på sekretessen.

Vi fick idag även träffa tandhygienisten Sari som berätta de om tandvården, den påminner om vår folktandvård. Alla elever i Pirkkala får träffa tandhygienist varje läsår och de erbjuder även tandregleringen för alla som vill. Hon berättade om deras förebyggande arbete men trotts det visade statistik att 50% av eleverna bara borstar tänderna en gång per dag, oftast hinner de inte på morgonen.

Vi träffade även Sirkaliisa, verksamhetschefen på hälsocentralen. Hon berättade att de har varit på studiebesök i England de har tittat på deras arbete med att öka invånares inflytande och över hur hälsofrämjande arbetet erbjuds från kommunen. Det var ett spännande projekt om delaktighet och medverkan.

Sirkaliisa berättade även att från Ht anställs en barnpsykiatri ssk då skolsköterskorna efterlyst hjälp för elever med psykiatrisk problematik.

Detta var allt från dagen, nu ska vi ut och äta en bit mat och ev. träffa Sirkka lisa på en jazzklubb om vi inte somnar av alla intryck innan...

Lotta Hylén och Anna Jung direkt från Pirkkala

 

 

Postat 2011-04-13 21:39

Dagen för det stora mötet-Polen

Idag fick vi en skön sovmorgon med lång härlig hotellfrukost. Klockan 9.30 träffade vi Anna och vi åkte spårvagn till "The district chamber of Nurses and Midwives". Vi var nog lite nervösa inför dagens möte, både Anna och vi, men väl på plats kändes allt bra. Ett femtontal skolsköterskor, några samordnande, satt och väntade på att få höra om Svensk skolhälsovård.

   Ylva presenterar 

Mira och Zofia

Ordförande Zofia Komorowska, hälsade oss välkomna och sen fick vi visa vår PowerPoint presentation av Svensk skolhälsovård. Till vår hjälp hade vi en engelsklärare och en dotter till en av våra värdar. Dom turades om att tolka från engelska till polska. Vi fick en del frågor om hur sjukvård och skolhälsovård är organiserat i Sverige. Sedan fick vi ett föredrag om Polsk skolhälsovård. Vi kunde åter konstatera att mycket är likt. Något som inte är likt är antalet elever / skolsköterska


Det var en intensiv förmiddag med polska och engelska om vart annat. Vi hade en frågestund och många frågor bollades mellan oss. Våra fantastiska tolkar fick verkligen jobba.Efter ömsesidig presentutdelning vandrade vi iväg mot en trevlig Judisk restaurang där vi fick en god lunch med fortsatta intensiva samtal om skolhälsovård.


Efter lunch fick vi skjuts till hotellet för en snabb paus och för att hämta upp lite mer presenter, sen lyckades vi ta oss på egen hand med spårvagn till Annans skola där det visade sig att man ordnat en fest till vår ära! Först fick vi se fem gymnasieelever framföra ett föredrag om Krzysztof Kieslowski, skolans välgörare.

Det var vackert att höra eleverna läsa med inlevelse även om vi inte förstod ett ord, och det hela avslutades med att en elev spelade vacker filmmusik på elpiano. Efter detta fick vi sätta oss vid ett dignande bord. Alla lärare hade lagat sina favoriträtter och tagit med. Jag fick smaka en jättegod polsk, traditionell Bigos, surkålsgryta. Jag (Ylva) hade pratat om att jag tycker så mycket om den rätten, så de hade gjort en särskilt för mig. Det känns överväldigande med det stora engagemang som Anna och all personal på hennes två skolor har lagt ner på vår vistelse här.


Efter all den goda maten var det skönt att ta en promenad hem till hotellet. Väl där tog vi vår dagliga simtur och så avslutar vi dagen som vanligt med att försöka sammanfatta allt vi upplever under dagarna. Vi sover ovaggat på nätterna och i morgon är det vår sista dag här i Lodz.

/Solveig och Ylva

 

Postat 2011-04-13 00:00

Vi får vara med när de lär sig svenska.

Idag har vi fortsatt vårt studiebesök i högstadieskolan i Pirkkala " Yläaste".

Anna har haft hälsosamtal och hälsobesök med  en elev i åk 8. Besöket tar en timma.

Sedan hade hon öppen mottagning i en timma och Anna var välbesökt av olika barn med hälsoproblem.

Efter det var vi på en svensklektion där de fick öva tje-ljud. Lärarna i Finland har en positiv auktoritet.

     

 Sedan var vi hos Anna-Maja som är skolsköterska på låg och mellan stadiet. Hon har 600 elever och träffar alla elever en gång per läsår. Hon kontrollerade längd, vikt, syn, hörsel varje år och hade hälsosamtal där de frågar om kost, sömn, motion, trivsel iskolan och hobbies.

I åk 1 träffar hon eleven tillsammans med skolläkare och förälder. Läkaren tittar i öronen och i svalget,l yssnar på hjärta, lungor och kontr testiklar. Eleverna träffar även skolläkaren i åk 5.

Lotta & Anna

Postat 2011-04-12 00:00

Besök hos Skolsköterskan Anna i Pirkkala

     

 Vi har idag besökt Anna Aikasaalo skolsköterska på en högstadieskola i Pirkkala med ca 670 elever. Vi har konstaterat att det finns likheter men även väldigt stora skillnader.

Anna är anställd av hälsocentralen i Pirkkala och har vidareutbildning som "Hälsovårdare"

I Finland läser de till sjuksköterska 2½ år sedan väljer man vub som är 1 årig. Med undantag för "Hälsovårdare" som är 1½ år, de läser totalt 4 år. Utbildningen som hälsovårdare är inriktad på det förbyggande.

Anna kan skriva tex remisser på blodprover som går direkt till Hälsocentralen. De har ett gemensamt journalsystem, hon kan därför läsa provsvaret och journalant.

Skolsköterskan vaccinerar själv.  Hon ar Adrenalin och Kortison tillhands.

Skolsköterskan träffar eleverna i varje årskurs enligt nya direktiv, vilket var svårt att hinna med.

I åk 8 görs en grundligare hälsoundersökning då eleven även träffar läkare. Längd, vikt, syn ,hörsel, färgseende, rygg kontrolleras. Läkare kan även skriva intyg som krävs för att få tillstånd att få moped körkort. De hade en bra mall för hälsosamtal en omfattande del som fylls i hemma, en del som fylls i vid hälsosamtalet och som var inriktad på den psykiska hälsan.

Vi träffade även kurator, skolpsykolog och specilalärare.

 Här är det ordning och reda barnen kan ha sina kläder och hjälmar i korridoren utan låsta skåp

Nu är det dags för middag med vår nya vän och kollega Anna

Anna & Lotta    

 

 

 

 

Postat 2011-04-12 00:00

Skolbesök med 1000 intryck-Polen

 

Tidig start, Ylva försov sig... Anna hämtade oss klockan 07.30 och vi åkte spårvagn till en av hennes två skolor, en F-6 skola.

Det är väldigt mycket personal i skolorna och nycklar förvaras hos en stab av vaktmästare (alla kvinnor) så Anna behöver inte bära omkring med tunga nyckelknippen. Vi fick tolkhjälp av olika engelsklärare på skolan, först en mycket trevlig man som var dels lärare och dels deras motsvarighet till kurator.Vi fick en rundtur i hela skolan, ca 400 elever i klasserna F-6. Polska barn börjar i 0-klass vid sex års ålder och går i "Primary school" till 12-13 års ålder. Därefter går man "secondary school" vilket motsvarar vårt högstadium och så "gymnasium" 3 årskurser. Polen har mao. Ett skolsystem som påminner mycket om det Svenska. Något som inte känns igen från de skolor Solveig och jag har erfarenhet ifrån är att när någon vuxen kommer in i klassrummet så reser sig hela klassen och utbrister i ett "dzien dobry" (god dag).


Skolan är nyrenoverad, uppfräschad med nya färger på gamla väggar. De yngsta eleverna har hemklassrum och de äldre har ämnessalar.

I källarplanet förvarar eleverna sina ytterkläder, bakom galler och bevakade av tre nitiska damer. Just närvaron av så många vuxna i olika funktioner var påfallande.


Efter denna rivstart trodde vi att klockan var lunchdags, men klockan var bara 9.

När vi kom in på Annas skolsköterskemottagning kändes det som att förflyttas tillbaka till vår skoltid på femtio och sextiotalet.
Journalföringen görs i A5 format, med hälsoblanketter från hemmet och noteringar om längd, vikt, rygg och syn.


I ett vitrinskåp förvarades akutmedicin på översta hyllan och under det diverse hälsokostpreparat och paracetamol. Rölleka för mensvärk, kamomill som lugnande och mynta som uppiggande och "Neospasmina" (ett valerianaextrakt) för ADHD-besvär.
Bland akutmedicinerna fanns både de vi är vana vid från Sverige och kortison och NaCl för intravenös administrering.
Här fanns även omläggningsmaterial som kändes mycket bekanta.

Vi drack en kopp te och frågade ut Anna om hur hennes arbete ser ut. Hon beskrev hälsobesök och visade sin loggbok för akutbesök. Hälsobesök gör man vart annat år, då föräldrarna fyller i en hälsoenkät som eventuellt kompletteras med en rapport från hälsocentralen, där alla vaccinationer utförs. Fokus verkar ligga mer på det somatiska än det psykosociala. Hörselscreening görs inte i skolan.

Efter detta samtal blev vi inbjudna till en gymnastiklektion, och det var fantastiskt att se lärarens totala kontroll över lektionen (gymnastiklärare i höga klackar och kjol)


Vi fick även sitta med på en naturkunskapslektion i åk 4. Skolans smartboard användes och även här var det fascinerande att se pedagogen som var oerhört väl förberedd och hur hon hade järnkoll på alla elever i klassen.

Nu var var det dags för lunch. Skollunchen är inte gratis i Polen och ungefär hälften av eleverna väljer att ta med sig egen lunch. De som äter i skolmatsalen får betala ca 12 SEK och får då förrätt och varmrätt. Idag serverades grönsakssoppa och färsbiff med potatismos och rivna rödbetor. Till detta fick vi en varm körsbärssoppa. Maten lagas på plats av två bastanta kvinnor i ett ålderdomligt kök, och smakade riktigt gott. Rustik mat i en öronbedövande akustik..

Ljudnivån på skolan är påtagligt hög. Ljuddämpande åtgärder lyser med sin frånvaro och det ljud som uppstår när 25 elever reser sig upp och skjuter undan metallstolen från golvet kan få Jerikos murar att falla.

Annas tjänst delas mellan två skolor, halva tiden är hon på låg/mellanstadieskolan och andra hälften på en gymnasieskola som ligger i samma kvarter. Dit gick vi efter lunch och fick en kaffetår hos rektor och en rundtur på skolan. Här finns ingen skolmatssal, men eleverna får gå till låg/mellanstadieskolan och äta lunch eller köpa hamburgare eller chips i skolans cafeteria.

Sedan blev vi presenterade för tre tjejer i åk 2.Paulina, Olla och Angelika. Dom har läst engelska i 7 år och blev tillfrågade av sin engelsklärare att guida runt oss två svenskor.


Vi vandrade iväg från skolan och efter en lite trevande start flöt samtalet på utan problem, det var snarare svårt att få tyst på tjejerna. Dom var väldigt roliga och mycket öppna med att berätta om hur det är att vara ung i Polen idag.
Vi tillbringade tre timmar tillsammans, fikade, shoppade och pratade oavbrutet. Vi lärde oss mycket om skola, livet i Polen och om Lodz sevärdheter.

17.30 sa vi tack till våra ciceroner och vacklade hem till hotellet, med ömma fötter och huvudet sprängfyllt av intryck.

Hotellets Spa-avdelning med 20 metersbassäng och ångbastu blev en bra avslutning på dagen. Vi var så trötta så hotellets restaurang var så långt vi orkade gå.

 

Godnatt säger Solveig och Ylva

 

 

 

Postat 2011-04-11 17:24

Nu har vi kommit fram till Tampere Finland

     Krukan ni ser på bilden har ett motiv av Tampere gjort av en elev på Ungdomsgården "Vuoltsu"

Väl framme i Tampere mötte Sirkkaliisa oss vid flygplatsen. Sirkkaliisa är chef över sjuksköterskorna på Hälsocentralen i Pirkkala. På Hälsocentralen arbetar BVC-sköterskor, MVC sköterskor och skolsköterskor totalt 15 sjuksköterskor. Hon är även chef för sjuksköterskor på hälsocentralen och på sjukvårdsavdelningen (avd med hospice, äldrevård, viss akutvård) På hälsocentralen arbetade även läkare, logopeder, psykologer.

Vi fick information om hur organisationen är uppbyggd i Finland mer om dett återkommer vi med.

Pirkkala har 15000 invånare och växer med 4% per år.

Senare på em var vi på besök på en Ungdomsgård i Tampere Där kunde barnen komma mellan kl 13-19 och vände sig till ungdomar mellan 7-29 år. Jo det står 29 år vi har inte skrivit fel i Finland räknas man som vuxen-vuxen efter 30 år. Ett hus fullt med kreativitet. Ungdomarna kunde välja mellan ett flertal aktiviteter och pyssel till ett självkostnads pris.

Fortsättning följer..... imorgon ska vi få besöka skolsköterskan.

Postat 2011-04-11 00:00

På plats i Lodz-Polen

Efter två timmars tågresa kom vi fram till Lodz där vi blev mötta av vår skolsköterskekollega, Anna. Hon välkommnade oss med tulpaner och kindpussar (lite ovant för oss stela svenskar). Anna arbetar som skolsköterska på tre olika skolor med sammanlagt 800 elever, 6-16 års ålder. Hon är även engagerad i den lokala skolsköterske/barnmorskeföreningen som står som värdar för "nurses in action".

Anna hade med sig två lärare från skolan, engelsktalande, och dom tog oss på en sightseeingtur runt Lodz. Lodz är en industristad, med fokus på manufaktur. Den är Polens andra största stad med ca 800 000 innevånare. Många byggnader är väldigt slitna, men mycket renoveringsarbete pågår och man har gjort om gamla vackra industilokaler till moderna gallerior. Sighseeingen avslutades vid den vackra katedralen, som 1985 besöktes av påven Johannes Paulus II, bördig från Polen.

Solveig, Anna, Ylva och Påven.

 

Därefter checkade vi in på hotell Ambasador och laddade om genom en härlig simtur i hotellets Spa-avdelning.

 

Klockan 18 mötte Anna oss i receptionen tillsammans med sin dotter Katty och svärson Michael. Vi gick till ett trevligt café där Annas kollega Mira anslöt. Vi tillbirngade sen flera timmar med att jämföra skolhälsovår i våra respektive länder

Mycket av skolhälsovårdsarbetet verkar vara ungefär det samma, men inga vaccinationer görs av skolhälsovården, eftersom läkarordination och läkarundersökning krävs innan. Däremot genomför skolsköterskorna fluorsköljning, klassvis var sjätte vecka. Vi fick se en underbar liten filmsnutt med glada 7-åringar som borstade tänderna med "superfluor".

Sen gick vi hem i ett rejält vårregn och hittade en gammal man på en bänk.

Nu är det dags att sova, imorgon väntar nya möten. Det snurrar i skallen av information på polska, engelska och svenska i en salig röra. Polska är inte ett språk man erövrar på några få dagar, och engelskundervisning i skolorna kom inte igång förrän på åttiotalet, innan dess var ryska andraspråk. Få i vår generation är bekväma med att tala engelska, men den yngre generationen talar bra engelska. Det här ska nog gå bra.

/Solveig och Ylva

 

Postat 2011-04-10 00:00

Mot Polen

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
>

Mot Polen!

En solig aprilsöndag gav vi oss så iväg på vår projektresa.

På Arlanda kunde vi checka in i en automat, efter att Ylva slagit in fel kod några gånger eftersom Solveig läste inloggningsuppgiften högt från e-biljetten och Ylva tolkade YV som YW som är mina initialer. Vi klarade maxvikten av bagaget med ett kilo till godo. Vi har böcker och lite av varje med som presenter till våra värdar.

Planet lyfte i tid och efter knappt 2 timmar i luften landade vi i Warszawa. Vi kostade på oss en taxi till hotellet och installerade oss på rummen. Sen kämpade vi med internetuppkopplingen en bra stund. Solveig kom in till sist, men för Ylvas del är det knepigare. Nåt fel på inställningarna i min dator, helt klart över mina datakunskaper...

Hotellrummet i Warszawa, ganska spartanskt, stenhårda sängar men oj vad vi sov gott!

/Solveig och Ylva

 

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

En solig aprilsöndag gav vi oss så iväg på vår projektresa.

På Arlanda kunde vi checka in i en automat, efter att Ylva slagit in fel kod några gånger eftersom Solveig läste loggningsuppgiften högt från e-biljetten och Ylva tolkade YV som YW som är mina initialer. Vi klarade maxvikten av bagaget med ett kilo till godo. Vi har böcker och lite av varje med som presenter till våra värdar.

Planet lyfte i tid och efter knappt 2 timmar i luften landade vi i Warszawa. Vi kostade på oss en taxi till hotellet och installerade oss på rummen. Sen kämpade vi med internetuppkopplingen en bra stund. Solveig kom in till sist, men för Ylvas del är det knepigare. Nåt fel på inställningarna i min dator, men helt klart över mina datakunskaper...

Sängarna var hårda, men vi somnade ovaggade och sov som små stockar, förväntansfulla och lite pirriga inför morgondagen.

 

annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk hälsa  hälsa  hjärnan i skolan  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se