Elevhälsan - Elevhälsan - Nurses in Action Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Nurses in Action

Följ med på ett EU-projekt med ledningsansvariga skolsköterskor från fem kommuner.
Postat 2011-10-20 00:00

Sista dagen- Tre nya skolbesök blandas med choklad och vin

Idag har vi besökt tre olika skolor, den första var ett Time-out center vid namn De Kaai, projekt för ungdomar med stora beteende problem i en ålder av 12-18 år. Här får ungdomarna stanna en period av tre veckor för att få guidning och verktyg för att komma vidare.

Efter det fortsatte vi till en primary School De Stip barn 2.5 -12 år. En vanlig skola med stort engagemang, glädje och stolthet. Fina ljusa trevliga lokaler med bra miljö för barnen. Vi blev bjudna på choklad och vin på förmiddagen till vår stora förvåning på rektorns rum.

Vårt sista besök var på en secondary School DvM Hum, elever i ålder 13-18 år. Också en helt vanlig skola, där vi hade en diskussion om skillnader och likheter i våra länder. Kunde konstatera att mycket är lika både vad gäller problematik och inställning till hur man kan arbeta kring dessa problem.

Vi avslutade vår kväll med att bjuda vår värd Jo på Belgiens specialitet "Musslor" på en mysig restaurant.

I morgon återvänder vi till Svedala, men först ett besök med Jo i en chokladfabrik, förstås mums.

 Eva o Britt

Postat 2011-10-19 00:00

Handlingsplaner och prevention sen trevlig kväll hemma hos Jolanta- Belgien

Besök på Traject en Preventiedienst, ett center som arbetar med handlingsplaner och prevention mot alkohol, narkotika och tobak.

På eftermiddagen var vi åter på CLB center och träffade två skolsköterskor som berättad om deras program och projekt om under- och övervikt. Problemen likartade som i Sverige.

Vi har nu återvänt efter en trevlig kväll då vi varit hembjudna till skolsköterskan Jolanta som vi träffade i måndags. Och blivit serverade typisk Flamländsk tre rätters middag.

Vi skall nu förbereda oss för vår sista dag med inbokade besök, vi skall upp tidigt och ta tåget till en liten ort en station från Aalst.

 Eva o Britt

Postat 2011-10-18 19:32

Flera skolbesök - Belgien

Fullspäckad dag först ett besök på en skola Don Bosco, elever mellan 7 till 13 år med inlärningssvårigheter. En mycket entusiastisk och engagerad rektor vid namn Hilde berättade om sin verksamhet och visade oss runt.

Därefter besökte vi en skola OKAN för nyanlända elever 12 till 18 år, där de fick vistas ett år för att sedan gå vidare till annan lämplig skola, även här visade man ett stort engagemang och värme för sina elever med väldigt brokig bakgrund.

Vårt sista besök för dagen var på en skola för gravt retarderade och multihandikappade barn som inte imponerade utifrån vårt sätt att arbeta med dessa barn/elever. Vi upplevde att skolan hade alldeles för lite resurser och att lokalerna var i stort behov av upprustning, rätt beklämmande.

På kvällen tog vi tåget till Gent och tittade på alla vackra byggnader och åt god mat.

Nu ska vi ut på nya äventyr.

 Britt och Eva

Postat 2011-10-17 21:49

Äntligen på plats i Aalst i Belgien

 

Äntligen på plats i Aalst, vi anlände igår eftermiddag till Bryssel, därefter tågresa till Aalst ca en timmes resa. Vår värd Jo mötte oss vid stationen och efter incheckning på Hotell Royal Astrid en kortare guidning till fots i Aalst med efterföljande middag. Vår första dag började på deras lokala center CLB  i Aalst som är ett av 73 center i Belgien. Där vi fick information om deras organisation och hur man lägger upp arbetet med elevhälsan och skolsystemet. Två sjuksköterskor beskrev sitt uppdrag och alla kontroller under hela skoltiden från 2,5 års ålder till 18 år.

På eftermiddagen åkte vi med tåg till Schaarbeek och besökte VCLB, paraply organisation för samtliga 73 center i Belgien. Från denna verksamhet distribueras material, dokument och riktlinjer för arbetet ute på de lokala centren.

Vi presenterade vår svenska modell för VCLB. En dag full av intryck som vi avslutade med ett besök i Bryssel som turister.

I morgon skall vi besöka två olika skolor.

Hälsningar från två trötta och nöjda nursers in action

Eva o Britt

 

 

 

 

 

annonser

Föreläsare

Ämnen

skola  tillgängliga lärmiljöer  åtgärdsprogram  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se