Elevhälsan - Elevhälsan - Nurses in Action - På besök i yrkesskolor-Polen Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Nurses in Action

Följ med på ett EU-projekt med ledningsansvariga skolsköterskor från fem kommuner.

På besök i yrkesskolor-Polen

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normal tabell";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
-->

Sista hela jobbdagen i Lodz. Det känns som vi varit här väldigt länge för dagarna har verkligen varit fulla av intryck och mycket effektiva. Idag blev vi hämtade av Maugosha, Miras dotter. Spårvagn till en av Miras skolor, en yrkesinriktad gymnasieskola med inriktning mot mode och datavetenskap.

Drygt 300 elever som varvar praktisk utbildning med teoretisk. Skolhälsovården i Polen verkar vara mycket standardiserad. Alla de mottagningsrum vi besökt har haft identisk utrustning. Likadana vågar, likadana vitrinskåp och likadana omläggningsvagnar. Mira träffar eleverna i åk 1 och 3. I Polen har man ett system med en hälsoblankett som lämnas till eleverna i förskoleklass, åk 2, 4, 6, 8 samt 1 och 3 på gymnasiet. Lappen skall fyllas i av vårdnadshavare och sedan av husläkaren på hälsokliniken. Därefter lämnas lappen åter till skolsköterskan som kompletterar  med sina screeningresultat. Längd,
vikt, BMI, rygg, syn, färgseende och på gymnasiet även blodtryck. Både Mira och Anna berättar att det ibland kan ta mycket lång tid att få tillbaka lapparna. Något både Solveig och jag känner igen hemifrån...

Mira har dator på rummet, men...

inga datajournaler, något som står högt på önskelistan. Journalerna förvaras i lådor i glasskåpet och när eleven flyttar eller slutar skolan får dom journalen med sig i handen för att lämna till nästa skola, eller till hälsocentralen när skolgången avslutas.

Bland Miras alla broschyrer hittade vi en livsmedels-snurra som Mira använder i sina samtal om övervikt. Genom att ställa in snurran på olika livsmedel visades antal Kcal, Glukemisk index och hur många minuters aktivitet som krävdes för att förbränna det man ätit. Övervikt verkar dock inte vara något stort problem i de skolor vi besökt.

Idag förstod vi plötsligt att de trevliga "pedagogica" som vi träffat på de olika skolorna har liknande funktion som våra kuratorer i Sverige. Vi hade ett mycket givande möte med "pedagogican" på Miras skola. Hon berättade om sitt arbete, hur hon träffar elever som har olika svårigheter, både psykosociala och inlärningsproblem. Mira och hon samarbetar ofta kring elever. Tonårsgraviditeter är ganska vanliga, flera varje år. Sexualundervisningen sköts av lärare och de är inte alltid helt lyckat då det ibland är lärare med mycket starka religiösa åsikter. Ibland hyr man in en psykolog för att ge information om relationer och sex. Alkohol och rökning förekommer en hel del. Skolan rapporterar hem om en elev röker eller ertappas med droger. Vi diskuterade även barnmisshandel och föräldrar som har svårt att sätta gränser.De verkade förvånade när vi förklarade att all form av fysisk bestraffning är olagligt i Sverige.

Nu blev det bråttom, för ett museibesök var planerat för oss. Vår tolk för dagen, Maugosha tog oss till filmmuseet i Lodz. Museet är inrymt i ett gammalt palats, där en manufakturmiljonär bodde i mitten av adertonhundratalet. Film och praktsalar är blandat och det var mycket intressant att se.

Efter rundturen var det "vaktavlösning", en ny skolsköterska, Henia tog oss med till ett tekniskt gymnasium i andra änden av staden. Henia är samordnare i detta distrikt och på den tekniska skolan jobbar Jolanta, den gladaste skolsköterska vi någonsin träffat. Jolanta skrattade nästan oavbrutet och var som en tornado. Intensiv och mycket ivrig att visa oss allt. Vi fick träffa rektor och en engelsklärare tog oss med runt skolan.

Det var en gigantisk skola, med plats för bortåt 1000 elever, men pga. den låga nativiteten i Polen har skolan idag bara ca 300 elever. Det är ett nationellt problem att det föds så få barn.

Praktik varvas med teoretiska ämnen och utbildningen är fyraårig. Maskinsalarna var spännande att se. Stora salar med stora, gamla maskiner.

Vi frågade om bullerskador och olycksfall, men det var ingen fara hävdade huvudläraren. Lokalerna inspekteras årligen och ljudnivån är aldrig över 70 dB. Vi undrar om det verkligen stämmer, när alla maskiner är igång samtidigt... Olyckfall hade man inga, bara under idrottslektioner, då eleverna stukar fötter och händer. Möjligen lite skärsår, men inga allvarliga olycksfall.

Kaffe, kaka och grapefrukt blev vi bjudna på och vi slukade grapefruktklyfta efter grapefruktklyfta eftersom vi missat att äta lunch i hastigheten. Kakor har vi dock fått vid två tillfällen och det är ju också energi.

Med många kindpussar tog vi farväl av Jolanta och blev skjutsade till hotellet av Henia. Vi tog en sen lunch på en närliggande galleria och sen shoppade vi lite.

En snabb simtur (förbrände väl några kak-kalorier) och sen var det dags för avskedsmiddag med Mira och Anna. Maugosha var med som tolk, dessa tre kvinnor har verkligen blivit goda vänner dessa dagar. Vi gick till en Polsk restaurant och beställde in "diffrent specialities from Poland" In kom en massa olika kött, potatis, surkål och potatispiroger. Mycket gott och mycket mättande, men... det finns alltid plats för lite mer så vi avslutade med en rejäl bit äppelkaka med glass och grädde.

Ylva Mira, Anna och Solveig

Vi försökte sammanfatta veckan som gått och kunde enas om att det varit en mycket lyckad vecka. Det var sorgligt att säga farväl utanför hotellet men vi hoppas innerligt att Anna och Mira kommer till oss i Huddinge och Lidingö på ett studiebesök. Det är så mycket vi skulle vilja visa dem!

 

Inlagt 2011-04-14 23:32 av Nurses in Action| Läst 27019 ggr. | Permalinkannonser

Föreläsare

Ämnen

hälsofrämjande och förebyggande  föreläsningar  handledning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se