Elevhälsan - Elevhälsan - Titti Schönbeck - Barns rättigheter Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Titti Schönbeck - Barns rättigheter

Titti arbetar som skolkurator, rådgivare, metodutvecklare. Utbildar och föreläser. Har lång erfarenhet av förebyggande arbete för och med barn och unga inom socialtjänst, elevhälsa och idéburen sektor.
Postat 2014-10-27 10:43

Barnets rättigheter gäller alltid

"Jag har inte svårt att koncentrera mig, som dom säger i skolan. Jag tänker hela tiden på hur det ska bli när jag kommer hem." Pojke 9 år

Vad vet vi om vad som upptar barnets tankar och känslor? Vad ser vi vuxna? Vad gör vi? Har vi frågat hur barnet har det hemma?

Det är länge sedan, men jag bär med mig det som pojken sa. Han och de andra barnen i stödgruppen lärde mig om sin vardag, som anhöriga till föräldrar med missbruk/ beroende. De berättade hur de hanterade tillvaron. Många av barnen hade aldrig tidigare talat med någon om hur de hade det. Vi vuxna försöker få kontakt, vi frågar, vi är välvilliga. Ofta får vi kontakt men långt ifrån alltid. Så här berättade en flicka:

"Hon tittar på mig med stackas-dig-blicken. Aldrig att jag öppnar mig. Tänker inte säga det hon vill höra". Flicka 14 år

Med stackars dig-blicken vill såklart inte barn bli bemötta. Inte jag som vuxen heller. Är det svårare att prata med barn än att med vuxna? Jag tror inte det. Det gäller att skapa förtroende, få kontakt, vara uthållig, återkomma igen och igen. Vara respektfull och lyhörd.

Många av oss såg programserien Djävulsdansen. Många tittare reagerade, kände igen sig, sin familj, släkt, vänner. Mindes sin egen barndom. När jag såg den tänkte jag på hur viktigt det är att avskamma att vara anhörig. Barn är också anhöriga. Anhöriga med rättigheter.

Här kan givetvis skolan bidra. Jag tänker skriva mer om det.

Det (till synes) omöjliga händer. För 25 år sedan, hösten 1989, föll Berlinmuren. Den 20 november antogs FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, av FN:s generalförsamling. Och jag skrev dagbok om allt som hände, som vi inte trodde skulle hända, med det första egna lilla barnet helt nära. En alldeles helt egen, unik, liten individ.

barn som anhöriga Barns rättigheter
annonser

Föreläsare

Ämnen

rörelse i skolan  digital stress  pulsträning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se