Elevhälsan - Elevhälsan - Titti Schönbeck - Barns rättigheter Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Titti Schönbeck - Barns rättigheter

Titti arbetar som skolkurator, rådgivare, metodutvecklare. Utbildar och föreläser. Har lång erfarenhet av förebyggande arbete för och med barn och unga inom socialtjänst, elevhälsa och idéburen sektor.
Postat 2015-10-05 21:34

Anhörigveckan

Jag fick lust att skriva till dig, så här i Anhörigveckan, veckan då löven som bäst skiftar färg. Anhörigveckan infaller runt 6 oktober, som är Nationella Anhörigdagen. Jag skriver till dig för att du är barn, elev, som vi säger i skolan. Barn räknas också som anhöriga. Och anhöriga har rättigheter.

Det är viktigt att veta, alla känner inte till det. För om en förälder, eller vårdnadshavare, är svårt sjuk påverkas alla i familjen. Även barnen. Konsekvenserna kan vara större eller mindre, men oavsett det, har du som barn har rätt till information, råd och stöd.

”Har du en förälder, eller någon annan du bor med, som har en allvarlig sjukdom, psykiska svårigheter, missbrukar eller som oväntat avlidit?” När fick du den frågan senast, undrar jag. Kanske inte just den långa frågan, men att någon undrade hur du har det, hur det är hemma.

Vi vuxna kan vara för försiktiga och rädda att närma oss ibland. Jag kan inte låta bli att undra hur barn uppmärksammas av oss som arbetar i skolan, apropå Anhörigveckan. För det gäller alla veckor. Du kanske fick frågan i hälsosamtalet? Hur mycket just du påverkas av svårigheterna hemma vet jag inte, om du inte berättar. Jag vet inte heller vilken information eller vilket stöd just du behöver. Det jätteviktigt att veta att det aldrig är barnets fel och att barn inte kan bota.

Gemensamt för barn som är anhöriga till en sjuk förälder kan vara oro, frågor och funderingar över hur det är och hur det ska bli. Frågor som rör sjukdomen, om behandling och medicin. I en del familjer är det mesta pratbart och det känns tryggt, mitt i allt det svåra. Det känns skönt att inte lämnas utanför, att få vara delaktig och få veta vad som händer. Skolan har ett ansvar oavsett om ni pratar öppet hemma eller inte. Det finns för många elever som inte kommer inte in på gymnasiet för de har fullt upp med att ta hand om en sjuk förälder. Du kanske tar ett mycket större ansvar hemma än vad dina kompisar gör. Det kanske blir så mycket att du inte hinner med ditt eget; skolan, din egen fritid och annat som hör till det som är ditt. Du ska inte behöva ta vuxenansvar som barn. Att göra sin del i ett hem, det är en annan sak.

Skolan är skola. Undervisning, lärande. Och mycket mer. Alla människor, relationer, allt det vi gör, allt det vi är, erfarenheter och minnen. Tankar om här & nu och om framtiden. Skolan ska ta hänsyn till alla elevers behov så att alla kan utvecklas så långt som är möjligt för att nå kunskapsmålen. Alla barn har rätt till skolgång och att utvecklas och må bra.

Du är inte ensam, om du har en sjuk förälder. Du ska veta att det finns hjälp att få. Det har du rätt till, för din egen skull. Det finns många bra webbsidor och chatforum som; BRIS, Jourhavande kompis, Kuling.nu   Maskrosbarn.org  Tryggabarnen.org   UMO. se   1177.se Våga berätta 

Hoppas din skola har en bra elevhälsa. Att du vet hur du enklast gör för att kontakta t.ex. kuratorn när du behöver det. Hoppas det finns tid för dig! Det har du rätt att få.

 Hej så länge. Ha det bra!

Titti, skolkurator

annonser

Föreläsare

Ämnen

stress  fysisk aktivitet  hjärnan i skolan  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se