Elevhälsan - Elevhälsan - Titti Schönbeck - Barns rättigheter Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Titti Schönbeck - Barns rättigheter

Titti arbetar som skolkurator, rådgivare, metodutvecklare. Utbildar och föreläser. Har lång erfarenhet av förebyggande arbete för och med barn och unga inom socialtjänst, elevhälsa och idéburen sektor.
Postat 2015-11-19 20:16

Känner du 26-åringen?

Den 20 november och vi hurrar för barnkonventionen. Konstaterar också att barnets rättigheter behöver stärkas. Det ser så olika ut, jag är nyfiken på om ni har verksamhetsanpassade utbildningar i barnkonventionen. Så ni vet att tillämpa den. Om JA, bra då är ni på rätt väg för att förbättra för och med eleverna. Om NEJ, då har ni något ni behöver prioritera och göra. Så, boka tid. Bestäm när och hur ni ska utbilda er. Hela arbetsplatsen. När ni ändå är i gång, bestäm när ni ska göra er Handlingsplan för barn som anhöriga. För vägledning, sök gärna på Skolverkets, Barnombudsmannens, Rädda Barnens, Socialstyrelsens hemsidor och bekanta dig med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka´s hemsida. Garanterat lärorikt!

Vill tipsa om två precis nyutkomna handböcker för pedagoger, om barn i svåra livssituationer, "Du är en viktig vuxen i förskolan" och "Du är en viktig vuxen i skolan". Monika Nyström och Mia Berg har skrivit böckerna som är bearbetade efter ett danskt material, OmSorg, vilket används av pedagoger i över 90% av danska skolor. Böckerna tycker jag är ett Grattis till barn, elever. Grattis pedagoger -nu kommer vägledningen. Använd handboken så kan ni göra en handlingsplan, skapa rutiner som är till hjälp i vardagen.

I skolor jag arbetar har vi något eleverna kallar "Titti lektion." När vi vuxna kommunicerar heter det med det långa namnet; "Gruppstärkande övningar utifrån värdegrund och barnkonventionen." Sak samma. Lektionerna ger nya upptäckter för elever och vuxna. Klassläraren är med som observatör och kan se sådant som kanske inte alltid uppmärksammas annars. Vi har olika teman och elever är ofta förtjusta i temat Gränser. Det är jag med. Mycket att diskutera, begrunda, många dilemmor. Dilemmor kopplade till Respekt och till Ansvar. "Vad är en Gräns? Var går mina gränser? Hur säger jag nej, ja, jag vet inte, jag vill inte, ja, gärna. Eller hur säger jag sluta, och när är det bäst att sticka iväg." Jag har aldrig mött elever som inte tycker att det är viktigt att känna till sina rättigheter och att vuxna ska känna till dem. Alla vuxna.

Till slut. Apropå barn som anhöriga, vill jag berätta om en sluten Facebookgrupp med samma namn. Den är ett nätverk för oss som arbetar med och för barn som anhöriga. Direkt, som tex i skolan. Indirekt, tex inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten. Gruppen är öppen för ideella föreningar, chefer, verksamhetsledare och politiker. Syftet är ett nätverk, där vi kan byta erfarenheter, tipsa varandra, hålla kontakt. Och det gör vi! Jag startade gruppen i april 2015 och nu är vi över 325 medlemmar. Det är roligt. Vi lär av varandra och håller oss uppdaterade. Välkommen om du känner dig manad att vara med!

barn som anhöriga Barns rättigheter
annonser

Föreläsare

Ämnen

särskilt stöd  extra anpassningar  skola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se