Elevhälsan - Elevhälsan - Titti Schönbeck - Barns rättigheter Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Titti Schönbeck - Barns rättigheter

Titti arbetar som skolkurator, rådgivare, metodutvecklare. Utbildar och föreläser. Har lång erfarenhet av förebyggande arbete för och med barn och unga inom socialtjänst, elevhälsa och idéburen sektor.
Postat 2016-02-12 14:50

Du spelar roll!!

Under vecka 6 pågår kampanjen Spela roll. En uppmärksamhetsvecka för att vi bättre ska uppmärksamma barn som påverkas av att vuxna dricker för mycket eller använder andra droger. Kampanjen pågår i många länder och Sverige är med sedan 2011. Arrangörer är bland andra Barnhälsovården, Stockholms läns landsting, Centralförbundet för alkohol-och narkotikaupplysning, CAN, Ersta Vändpunkten, Hela Människan, JUNIS, SIMON (Svenskar och invandrare mot narkotika) och Stiftelsen Trygga Barnen.

Oavsett var vi arbetar och bor, om vi är grannar, vänner, släktingar, så kan vi  alla göra något för att uppmärksamma barns behov och barns rätt att må bra.

I rapporten ”Ungas frågor om alkohol och droger” (rapport 145) visar CAN, Centrum för alkohol- och narkotika upplysning, att bland de känsligaste frågorna för unga att tala om är våld och missbruk i familjen. Bra att känna till är att ungas förtroende är högt, när det gäller att få råd och stöd av skolsköterskor och kuratorer, i dessa frågor.

Behöver du fakta, filmer, berättelser? Det finns mycket att ta del av på Drugsmart.com Där hittar du till exempel en stödgruppskarta med kontaktuppgifter. Närmsta stödgrupp för barn kan du läsa om där. Besök även Nationellt kompetenscentrum anhöriga (NKA). Där finns samlad kunskap och aktuella länkar som gäller barn som anhöriga.

Skolan, elevhälsan, vi kan göra mycket för att uppmärksamma anhöriga barn även då det inte är kampanjvecka. Behovet är stort. Vi kan bli bättre, lära av varandra och av eleverna. Beställ gärna skriften ”Våga fråga, våga lyssna, våga agera!” utgiven av SKL Kommentus Media.  Gå gärna in på länken för den pågående kampanjen. Du hittar säkert något du inte känner till på duspelaroll.se

Kom i håg- du är en viktig vuxen och du spelar roll!

annonser

Föreläsare

Ämnen

föreläsningar  studiedagar  tillgängliga lärmiljöer  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se