Elevhälsan - God natt! Om små och stora barns sömn, Kristoffer Bothelius & Liv Svirsky Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


God natt! Om små och stora barns sömn, Kristoffer Bothelius & Liv Svirsky

Vi människor sover upp till en tredjedel av våra liv! För barn är sömnen extra viktig och föremål för mycket tankar och oro hos föräldrar, särskilt under de första åren.

God natt! Om små och stora barns sömn ger föräldrar svar på de vanligaste frågorna kring barn och sömn, från småbarnsårens stökiga nätter till tonårstidens omvända dygnsrytm. Barns och ungdomars sömn, och de vanligaste sömnstörningarna, blir i boken belysta ur ett biologiskt oh kulturellt perspektiv. Författarna granskar också det vetenskapliga stödet för olika metoder som används världen över för att komma till rätta med sömnproblem.

Kristoffer Bothelius och Liv Svirsky är båda leg. psykolog och leg. psykoterapeut med lång erfarenhet av patientarbete och forskning.

”Man hör ju och läser överallt att barn som är åtta år ska sova från klockan åtta på kvällen, annars får de för lite sömn. Det har stressat mig något oerhört eftersom vår dotter aldrig velat somna så tidigt. Kvällarna har blivit infernon av tjat om att hon ska lägga sig, släcka lampan, ligga still, försöka sova. Det var en så enorm lättnad när en psykolog berättade för mig att den sortens rekommendationer inte gäller alla barn utan att man måste utgå från sitt eget barn och vilket sömnbehov det har. Nu kan jag låta henne vara vaken längre och våra kvällar är plötsligt mysiga. Så oändligt mycket skönare! Jag önskar bara att jag hade fått veta det lite tidigare… ”

Sagt om boken:
Författarna punkterar väletablerade myter om sömn och ger förmodligen de flesta läsare en och annan aha-upplevelse. Exempelvis att begreppet ”sova en hel natt” för ett småbarn innebär att sova klockan 00.00-05.00! Detta är en mycket bra, välskriven och lättillgänglig bok. Här finns konkreta forskningsbaserade råd för att hantera eller förebygga en besvärlig sömnsituation och lika viktigt; när bör man söka professionell hjälp?
Therese Nordholm, BTJ-häftet nr 7 2019

2019-04-23

(Logga in för att skriva en kommentar)
2019-04-23 09:22   Cajsa Nellaker
Grattis till Liv en av författarna, psykologen Liv Svirsky fick precis pris av Beteendeterapeutiska föreningen (BTF) för sin kunskapsspridning.
 
annonser

Föreläsare

Ämnen

sekretess  utveckling  verksamhetschef HSL  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se