Boktips
Psykisk hälsa i skolan : främja, skydda och stärka; Kristina Bähr
Psykisk hälsa i skolan handlar om vad vi vuxna i skolan kan göra för att främja och stärka barns och ungas psykiska hälsa. Fokus ligger inte på ohälsa, beteendeproblem och diagnoser, utan på friskfaktorer.
Läs mer
Uppdrag förskoleklass : stimulera utveckling och lärande
Uppdrag förskoleklass – stimulera utveckling och lärande beskriver hur undervisningen i förskoleklass kan bedrivas på ett framgångsrikt sätt. Boken bygger på konkreta exempel ur verksamheten, ger förståelse för uppdraget och innehåller tips och verktyg.
Läs mer
Adhd - Från duktig flicka till utbränd kvinna
ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar.
Vi missar flickorna med ADHD när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.
Läs mer
Skolsköterskans dokumentation, Eva K. Clausson
Att arbeta som skolsköterska ställer höga krav på att dokumentationen hanteras professionellt och enligt gällande regelverk. Bristande dokumentation i journalen gör att sammanställningen av skolbarns hälsoutveckling inte blir tillförlitlig. Då blir skolsköterskans arbete mindre synligt, vilket innebär att det kan vara svårt att göra uppföljningar över tid. En annan viktig aspekt är att i lagens mening är det som inte är dokumenterat inte heller utfört.
Läs mer
Unified protocol för ungdomar : diagnosöverskridande psykologisk behandling
OBS: Tyvärr är undertiteln fel på den tryckta bokens omslag. Den rätta är Diagnosöverskridande psykologisk behandling, såsom står på bokens titelsida.
Unified protocol för ungdomar hjälper dig som är 13 år eller äldre att bättre förstå och hantera starka känslor. Behandlingsprogrammet fungerar oavsett om det är rädsla, ångest, nedstämdhet, ledsenhet, ilska, skam eller någon annan känsla som ställer till med problem. Här får du lära dig mer om vad känslor är och varför de är viktiga för oss människor. Du får träna på att upptäcka dina känslor, och hur de får dig att tänka och reagera. Inte minst får du lära dig strategier som gör det lättare att påverka dina känslor. Du ska använda boken tillsammans med en terapeut som vägleder dig. På bokens webbplats finns formulär och arbetsmaterial samlat.
Läs mer
Unified protocol för barn : diagnosöverskridande psykologisk behandling - arbetsbok
OBS: Tyvärr är undertiteln fel på den tryckta bokens omslag. Den rätta är Diagnosöverskridande psykologisk behandling, såsom står på bokens titelsida.
Unified protocol för barn är skriven för åldrarna 7-13 år och hjälper barn att hantera starka känslor. Barnet får vara en känslodetektiv som genom lekar, aktiviteter och experiment lär sig olika knep som gör det lättare att delta i och uppskatta vardagsaktiviteter.
Läs mer
Processorienterad elevhälsa - Leda och utveckla, Jonas Askne
En likvärdig skola förutsätter en väl fungerande elevhälsa. Den här boken beskriver en processorienterad metod för verksamhetsutveckling i syfte att stärka elevhälsans arbete.
När en verksamhet arbetar processorienterat redogör den i förväg för hur arbetsuppgifterna ska utföras och hur olika situationer ska hanteras.
Läs mer
Psykisk ohälsa i skolan - Upptäcka, bemöta och åtgärda; Magdalena Berger
Media rapporterar att psykisk ohälsa hos ungdomar ökar och kanske tror vi oss veta vad detta beror på. Men lyssnar vi på vad ungdomarna själva har att säga om psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa i skolan är en bok som lyfter ungdomarnas egna röster, och låter dem komma till tals om sina olika erfarenheter. Gemensamt för ungdomarnas berättelser är att psykisk ohälsa är anledningen till att skolan inte blev som de hade tänkt sig.
Läs mer
KBT ur ett barnperspektiv, Anna Rosengren
Hur skapar du en god kontakt med barn och tonåringar inom psykiatrin? På vilka sätt kan du anpassa dina insatser till barnets mognad? Hur håller du fokus på barnets bästa?
Läs mer
Avstressa skolan! : Den glömda skoldebatten, Acki Wästlund
Ett förbisett problem i den svenska skolan är den höga stressnivån hos både lärare och elever. Ett annat problem, som också kommit i skymundan av PISA-debatten, är den alltförsvaga känslan för sammanhang som gör att många elever känner oro och förvirring.
Läs mer