Elevhälsan - Mot mobbning Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Mot mobbning

Två handböcker för skolpersonal samt en bok för föräldrar. Handböckerna beskriver en mycket framgångsrik metod mot mobbning. Den tillhörande filmen visar hur enskilt samtal med en elev som mobbat kan se ut . Missa inte denna viktiga satsning!

Jag var idrottslärare och arbetade på Österholmsskolan, Stockholm då en flicka i åk 9 försökte ta sitt liv. Hon överlevde, men vi på skolan fick en chock. Flickan hade varit grovt mobbad ända sedan 1:a klass och ingen vuxen hade märkt någonting. Jag och skolans kurator Pia Stenberg utarbetade då ett handlingsprogram, Österholmsmodellen. Den blev mycket framgångsrik och stoppade i princip all mobbning. Efter 1 och 3 år utvärderade vi modellen med professor Dan Olweus’ enkät från Bergens universitet. Vi hade då sänkt mobbningen med över 80% och även snabbt kunnat upptäcka nya fall som vi genast kunde stoppa. En stor del av framgången var Det Enskilda Samtalet med mobbaren. Genomförde man det rätt upphörde alltid mobbningen omedelbart. Programmet skapade även mycket goda relationer mellan skolpersonal, elever och föräldrar.

Vi skrev 3 böcker och gjorde en liten film om vårt antimobbningsarbete. Jag blev anställd i BRIS för att föreläsa och utbilda mot mobbning i skolor. I vår tredje bok skriver vi om detta arbete.

Dessa tre böcker beskrivs nedan i den ordning de bör läsas. Om en skola köper de tre böckerna och filmen får man fritt kopiera allt material till den egna skolans personal. På så sätt kan alla få egna ex av böckerna, som är utformade för att lätt kunna kopieras. (Filmen bör bara kopieras till trygghetsteamet) Ingen kopiering får dock ske för kommersiella ändamål.

ATT STOPPA MOBBNING GÅR. Handbok för skolpersonal. Här beskrivs Österholmsmodellen och Det Enskilda Samtalet. Konfliktlösning. Föräldrabroschyr. Enkäter. Klasstödjare. Mentorsamtal. Förebyggande arbete. Vänskapsövningar.

VÅRA BARN OCH MOBBNING. En bok för föräldrar och skolpersonal som vill veta hur man bäst hjälper barnet, oavsett om det är mobbat eller själv mobbar. Även ensamhet och utfrysning tas upp. Övningar för att stärka barnets självförtroende.

ATT ALLA ÄR MED. Handbok för skolpersonal. Skall läsas i relation till de tidigare böckerna och beskriver hur vi arbetat mot mobbning i många år och de erfarenheter och ideer vi fått. Råd till föräldrar, elever och skolpersonal. Samarbetsövningar för elever.

Pris för de tre böckerna och filmen 550:- inkl frakt.

Kontakt: anncha.lagerman@gmail.com

Jag har även en FaceBook-sida ”Mot Mobbning i skolan”

2020-08-13

(Logga in för att skriva en kommentar)
annonser

Föreläsare

Ämnen

lärarhälsa  specialpedagogik  samverkan elevhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se