Elevhälsan - Elev som inte kan sitta med i klassrummet pga av alla ljud Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Elev som inte kan sitta med i klassrummet pga av alla ljud

Fråga:

Jag har fått en elev som säger att ljud gör ont och att hon/han inte kan sitta med i klassrummet för att det låter så mycket, vad skall jag göra för att hjälpa eleven?


Svar:Ljudkänslighet och ljudöverkänslighet blir tyvärr vanligare och vanligare. Jag har haft de senaste åren flera tonåringar som utvecklat ljudfobi (fonofobi) då vanliga ljud i vardagen gör ont, då överskyddar de hörseln och hörseln reagerar då starkare på ljud och därmed bekräftas det psykologiskt för dem att ljud är farligt.

Det som är viktigt nu är att lära eleven vad decibel är, vilka ljud som är skadliga för hörseln och inte. Arbetsmiljöverket har en app som eleven kan ladda ned med en enkel dB mätare. Det är viktigt att eleven förstår att man skall mäta ekvivalent värde (alltså medelvärde) och inte maximalnivån (alltså den högsta tonen) när man mäter hur skadligt ett ljud är. (vill ni ha mer information om ljud kan ni gå in på www.tinnituskonsulten.se/ljud.htm )

När eleven sedan sitter i klassrummet och inte behöver höra vad läraren säger, är det bästa för eleven att ha stora hörlurar som täcker öronen (så de blir som kåpor) och sedan lyssna på ljud som eleven tycker om, tex musik, naturljud. Detta så att elevens hörsel tränas på att lyssna på ljud men eleven slappnar av för att eleven har kontrollen av volymen.

Frågar eleven vilken nivå som kan vara skadlig kan ni tala om att en forskning från USA påvisar att man kan ha upp till halva volymen och vara ganska säker på att inte skada sig. men en ljudkänslig person höjer aldrig så mycket. När sedan eleven måste höra vad läraren säger så kan eleven använda musik och simproppar (finns bla på apoteken). Dessa hör eleven med men de sänker mer diskant än riktiga musikhörselskydd och det är oftast just diskanten som gör ont för den som är ljudkänslig.

Det kan också vara bra att få eleven att besöka en öronspecialist så man kan få fram varför ljudkänsligheten uppkommit.
Publicerat: 2013-08-23 12:12

Artikeln har visats: 3074 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Konflikthantering  Trygghet  Servicebemötande  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se