Elevhälsan - Hjälper blinkande öron? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Hjälper blinkande öron?

Fråga:

På vår skola har vi ett blinkande öra men eleverna har inte sänkt sin ljudnivå. Fungerar det verkligen?


Svar:Örat skall man bara använda om man pedagogiskt arbetar med eleverna, annars riskerar örat till och med att öka ljudnivån då eleverna kan tycka att det är kul att skrika för att få örat att blinka rött.

Om man verkligen vill ha användning för örat bör man även köpa in den decibelmätare som finns som tillbehör. Denna kan man använda tillsammans med örat eller enbart mäta med den.

Då kan man se vad som verkligen orsakar ljudnivåerna och gå på det direkta problemet.

Tex, man har ett klassrum som man mäter i 4 veckor. Därefter laddar man in datan och kan se exakt vilken dag och och vilket klockslag som ljudnivån ökar.

Låt säga att det alltid ökar på Torsdagar kl 11. Då kan man se är det ett speciellt ämne man har då? Då kanske man skall fundera på att byta lokal för just det ämnet. Är det så att det är vissa elever som är i rummet då? Då kanske man skall dela på de eleverna så att de inte sitter bredvid varann och arbetar tillsammans. Är det en speciell pedagog? Kanske behöver pedagogen fortbildning inom detta område. Eller om ljudnivån alltid är hög i rummet så kanske man akustiskt måste anpassa med akustiktak, bord, stolar, väggar, fönster mm.

Så örat kan fungera bra att få ned ljudnivåerna i en skola men man måste då prata om vad ljud är, vad är decibel, när blir ljud farligt och när ljud stressar kroppen. Och inte att förglömma - Man måste förstå vad tystnad är och hur den låter.
Publicerat: 2013-08-23 12:18

Artikeln har visats: 4252 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

hälsa  sömn  hälsofrämjande arbete  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se