Till Frågor & svar

Dokumentation Sekretess

Vilken rätt har jag som förälder till insyn i min dotters journal

8 januari, 2024

Fråga:

Min dotter går i 9:an, skolsköterskan har lämnat ut utdrag ur hennes journal till mamman utan att meddela mig eller frågat efter samtycke. När jag ville ha ut kopior på journalen så vägras jag det om inte dottern medger detta. Vad gäller egentligen?
K

Svar:

Du skriver inget i din fråga om du, utöver att vara förälder, även är din dotters vårdnadshavare, något jag ändå förutsätter i mitt svar. I så fall ökar din möjlighet betydligt att få tillgång till åtminstone visst innehåll i din 15-16-åriga dotters journal. Men den rätten är inte obegränsad. Jag ska förklara vad som gäller utifrån ett barns rätt till egen personlig integritet i förhållande till vårdnadshavarens rätt till insyn. Skulle du inte vara vårdnadshavare är du helt beroende av din dotters egen inställning och hennes medgivande. 

Bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) samt i föräldrabalken (FB) reglerar tillsammans ett barns rätt till integritet och vårdnadshavarens rätt till insyn. I OSL 12 kap.3 § sägs att ”Sekretess till skydd för en enskild gäller, om den enskilde är underårig, även i förhållande till dennes vårdnadshavare.” I FB 6 kap.11 § nämns om vårdnadens utövande att ” Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga förhållanden” samt att  ”Vårdnadshavaren skall därvid i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål.”

Detta betyder att all personal som möter barn, till exempel en skolsköterska, alltid måste ta hänsyn till ett barns egna åsikter om vad en vårdnadshavare ska kunna få veta. Men den hänsynen är inte utan undantag. För det första behöver inte hänsyn i lika hög grad tas till ett ungt barns åsikter som till ett tonårigt. För det andra ska inte en vårdnadshavare, annat än i extrema undantagsfall, hållas utanför den information om sitt barn som det enligt FB krävs att vårdnadshavarens ska ha kännedom om för att kunna ge sitt barn nödvändigt stöd. 

I OSL uttrycks vårdnadshavarens rätt till information om sitt barn så här: ”Sekretessen gäller dock inte i förhållande till vårdnadshavaren i den utsträckning denne enligt 6 kap. 11 § föräldrabalken har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör den underåriges personliga angelägenheter.”

Huvudregeln är att barnets båda vårdnadshavare ska ges samma insyn i sitt barns förhållanden. Även här finns undantag, t.ex. i de fall en vårdnadshavarens rätt har begränsats av olika skäl, till exempel vid  allvarliga brott mot barnet. I OSL 12 kap. 3 § sägs som förutsättning för undantaget att  ”det kan antas att den underårige lider betydande men om uppgiften röjs för vårdnadshavaren.” 

Jag har svårt att bedöma varför din dotter inte vill att du ska få ta del av innehållet i hennes patientjournal. Skulle det i den finnas uppgifter som du har rätt till enligt FB så ska dessa i normalfallet göras tillgängliga för dig på samma sätt som för mamman som vårdnadshavare. Skolsköterskan har sannolikt inhämtat dotterns samtycke eller utifrån tidigare kontakter med dottern förstått att hon inte motsätter sig ett utlämnande till mamman. Det du nu rent juridiskt kan göra är att begära ut din dotters  journal vid skolmyndigheten såsom en allmän handling där. Får du avslag kan du inom tre veckor efter det att du fått del av avslaget överklaga beslutet till kammarrätten med motivering till varför du vill ta del av innehållet. Du ska alltså adressera överklagandet till kammarrätten men skicka den till den skolmyndighet som fattade avslagsbeslutet.  Allt detta ska framgå av den besvärshänvisning som skolmyndigheten är skyldig foga till sitt avslagsbeslut.

Hälsning
Staffan

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson