Fråga:
Hej! Jag undrar vad vårdnadshavare har för rätt till information när det gäller kränkningar i skolan. Jag jobbar på gymnasiet. Måste vi alltid informera vårdnadshavare om att vi gör en kränkningsutredning på skolan? Gäller det i så fall både vårdnadshavare till den elev som blivit utsatt och till den som utsatt annan elev?
Vi har som policy att informera vårdnadshavare, men ibland kan vi se skäl till undantag. Exempelvis där det i anmälan framgår att en tjej har ätit lunch själv med en kille vilket hon egentligen inte får för sina föräldrar. Om vi då ska informera om kränkningen kan det ställa till det för eleven på annat sätt. Jag tänker att det beror på hur allvarlig kränkningen är och om eleven vill att föräldrarna ska informeras eller inte men vet inte om jag har lagstöd för att agera så. Vill gärna ha vägledning.
Magdalena
Svar:
Mot bakgrund av dels att det finns utrymme för skolan att inte informera vårdnadshavaren om elevens skolgång, dels de instruktioner skolan fick från eleven samt andra aktörer finner Skolinspektionen inte anledning att göra en annan bedömning än vad skolan gjort i aktuellt fall. Skolinspektionen vill dock framhålla att om en skola, som i förevarande fall, beslutar att inte lämna ut information till vårdnadshavaren om dennes barn är det viktigt att skolan motiverar sitt ställningstagande. En skola kan inte generellt vägra en vårdnadshavare insyn i sitt barns skolgång utan en bedömning enligt ovan måste ske vid varje tillfälle och utifrån innehållet i uppgifterna.
En kränkningsutredning- vad har vårdnadshavare rätt att få insyn i?
Hälsningar och God Fortsättning på det nya (skol)året, Magdalena!
Staffan