Elevhälsan - Stor likhet mellan spel- och drogmissbrukare Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Artiklar > Forskning > Stor likhet mellan spel- och drogmissbrukare

Stor likhet mellan spel- och drogmissbrukare

”Underliggande biologiska orsaker till spelberoende” är en bred genomgång av internationell forskning kring biologiska orsaker till spelberoende som docent Stefan Brené gjort på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.

Forskningen visar på en stark genetisk faktor som bidrar till att spelberoende utvecklas. Det är också vanligt att alkoholism och spelberoende uppträder samtidigt. Spelberoende kan inte längre ses isolerat utan måste hanteras som ett tillstånd som ofta framträder tillsammans med andra diagnoser.

Försök att behandla spelberoende med mediciner som används mot depression och tvångssyndrom har visat goda resultat i en del undersökningar, men det behövs större studier för att säkerställa eventuella positiva effekter.

Undersökningar med magnetkameror har visat hur hjärnan arbetar hos spel- och drogmissbrukare i situationer när de ser film som handlar om spel eller droger. Resultatet är att man funnit att sug och begär uppträder samtidigt som delar av hjärnan aktiveras, delar som har en viktig roll för impulskontroll och bearbetning av våra känslor. Både spel- och drogmissbrukare har dessutom en lägre aktivitet i hjärnans så kallade ”belöningssystem” under normala förhållanden. Den främsta funktionen för hjärnans belöningssystem är att ge en känsla av välbefinnande när man ägnar sig åt naturliga beteenden som är viktiga för individens överlevnad som till exempel att äta, motionera eller älska. Beroendeframkallande droger och spel kan sägas ”kidnappa” hjärnans belöningssystem på bekostnad av de naturligt belönade beteenden.

För ytterligare information kontakta: Stefan Brené, docent i neurobiologi, Experimental MR Research Center, Karolinska institutet, 08-517 76 769 Marie Risbeck, forskningssamordnare spelberoendeuppdraget Statens folkhälsoinstitut, 063-19 97 24 Johan Landin, pressekreterare, Statens folkhälsoinstitut, 063-19 96 52

annonser

Föreläsare

Ämnen

när ett barn far illa  elevhälsa  samverkan  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se