Elevhälsan - Elev med tvångsritualer i hemmiljön Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Elev med tvångsritualer i hemmiljön

Fråga:

Elev i årskurs 9 med tvångsritualer i hemmiljön. Hon måste gå på vissa ställen och med vissa antal steg. Fixerad vid 4. Ligger något snett måste hon lägga det rakt. Om hon inte utför dessa ritualer får hon huvudvärk och det kryper i ryggen på henne beskriver hon. Ibland glömer hon beteendet och då fungerar det. Men om hon kommer ihåg att hon glöm det. Kan hon gå hem för att utföra dem och då missar hon skolbussen pga detta. Stannar då hemma hela dagen från skolan. Hur skall planeringen framåt se ut? Vad är nästa steg? Vad är det hon behöver?
Britt-Mari Karlsson


Svar:

Hej,

Du beskriver en flicka med så stora svårigheter med tvång att det inverkar mycket på hennes vardagliga aktiviteter.En person med svårigheter av detta slag behöver en professionell behandlingskontakt. KBT är en behandlingsmodell som brukar rekommenderas och det bör gå att komma i kontakt med en behandlare på BUP, den barnpsykiatriska mottagningen. Behandlingen behöver läggas upp tillsammans med flickan och hennes familj.

Det framgår inte av frågan om du arbetar på flickans skola, men jag utgår från att det är så. Då kan ditt bidrag vara att hjälpa flickan och familjen att hitta till den kontakten. Du kan t.ex. ta reda på var man skall vända sig, om remiss behövs osv, så du kan hjälpa familjen på vägen.

När det gäller skolgången och hur man kan underlätta den bör planeringen ske tillsammans med behandlaren och familjen. Det är viktigt att de insatser man gör i ett fall som detta är genomtänkta och att inte för många aktörer kommer med egna förslag på lösningar - då kan det i värsta fall förvärra flickans besvär. Av denna anledning kan jag inte heller komma med några råd - det är helt enkelt nödvändigt att göra en individuell planering och överenskommelse.


Min rekommendation är att du verkligen försöker motivera familjen att söka hjälp för sin flicka - är det så här besvärligt kommer det inte att gå över av sig självt och hon kommer att behöva hjälp att stå ut med ångesten som det innebär att stå emot tvångstankar och beteenden.

Vänliga hälsningar

Gunilla Carlsson Kendall


Publicerat: 2012-04-02 18:44

Artikeln har visats: 5248 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

skola  handledning  utbildning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se