Elevhälsan - En förälder är alltid med i klassrummet- eleven bestämmer- arbetsmiljöproblem för läraren. Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

En förälder är alltid med i klassrummet- eleven bestämmer- arbetsmiljöproblem för läraren.

Fråga:

Din fråga: Vi har en elev som är 10 - 11 år gammal. Under drygt 6 månader har en av föräldrarna suttit med i klassrummet. Eleven har bestämt var föräldrarna ska sitta och att de inte får lämna klassrummet. BUP har sjukskrivit föräldrarna och sagt att det är eleven som ska avgöra. Läraren känner nu att det inte fungerar längre utan det blir ett arbetsmiljöproblem för läraren. Frågan är nu: Kan vi vägra föräldrarna tillträde till klassrummet under en vecka för att se om detta kan få föräldrarna att våga bryta?


Svar:

Hej,
Det låter som en väldigt speciell situation och en ovanlig åtgärd. Av din fråga går det inte att utläsa av vilket skäl som man kommit fram till denna lösning, så det är svårt att ha synpunkter på upplägget, så att säga. Det är då också svårt att avgöra om det handlar om att föräldrarna inte vågar bryta situationen eller vad som skulle hända om föräldrarna vägrades tillträde till skolan, men jag tycker att det finns några allmänna reflektioner man kan ha på situationen som du beskriver.

Det är troligen en svår situation som gjort att man kommit fram till denna lösning. Det är möjligt att den fungerar för eleven men är besvärligt för läraren, eller så är detta överhuvudtaget inte en bra lösning. Det de inblandade personerna behöver göra är att sätta sig ned och analysera situationen tillsammans. Föräldrarna, skolan, BUP och ev. andra aktörer men inte eleven själv. Det är viktigt att man gör en saklig genomgång så att alla kan lägga fram sina synpunkter på situationen: föräldrarna utifrån familjens perspektiv, läraren från sitt perspektiv och BUP utifrån hur de tänker behandlingsmässigt. Var inte för snabb med att fatta beslut utan se till att ni verkligen tänkt igenom situationen och fått upp alla synpunkter på bordet. Det är väldigt vanligt att man inte ger sig tillräcklig tid med själva analysen, när man skall genomföra en åtgärd i skolan. I denna situation är det nog mycket viktigt att läraren tänker på att redogöra för vad det är som blir besvärligt i situationen, konkret. Ingen människa vill känna sig som någon annans arbetsmiljöproblem, så rubriceras situationen så i samtal med föräldrarna, kommer det vara svårt att få till ett bra samtal.


Det är också bra om ni som är professionella i sammanhanget kan hålla er lugna. Det låter som ett banalt påpekande men affekter smittar, så i mötet med en upprörd lärare eller skolledare som inte tycker att det "går längre" kommer det att vara omöjligt att få till en bra diskussion med föräldrar i en sådan här pressad situation. Ångestnivån är troligen hög, både hos föräldrarna och eleven, med en sådan åtgärd. Se till att ni på skolan träffas och har hunnit prata igenom situationen, innan ni träffar de andra. Läraren som står mitt i situationen behöver antagligen hjälp att ta ett steg tillbaka och reflektera över de konkreta svårigheter som uppstår för att kunna vara saklig i diskussionen. Undvik värdeladdade omdömen och generaliseringar, utan försök vara så konkret som möjligt. Det kan vara bra att det finns en samtalsledare vid ett sådant här samtal. Det naturliga är nog att detta är rektor, som har det övergripande elevhälsoansvaret.


Mitt svar är alltså: en sådan här situation kommer man inte fram till någon bra lösning av, om man inte hittar ett samgående med familjen. Kan någon förbjuda föräldrarna att vara med i klassrummet varje dag? – Ja, antagligen skulle rektor kunna göra det. Men chansen för att det skall leda till en upptrappad situation och inte till en konstruktiv lösning är mycket stor.

Med vänliga hälsningar

Gunilla


Publicerat: 2012-03-08 18:16

Artikeln har visats: 6395 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

sömn  hälsa  hälsofrämjande arbete  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se