Elevhälsan - Etikbrott? Elevens mor är psykolog och ställer diagnos på sitt eget barn Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Etikbrott? Elevens mor är psykolog och ställer diagnos på sitt eget barn

Fråga:

Hej Gunilla,
Arbetar som kurator på skola och har en fundering. En av de elever jag har samtal med har fått diagnosen depression ställd av sin egen mamma som är psykolog. Mamman är även den som skriver ut recept till flickan om jag förstått det hela korrekt. (det kom till min kännedom för bara ett par dagar sedan) För mig (oss på skolan) känns detta mycket mycket märkligt. Jag ska snart ha föräldrarna i samtal och vill då ha "lite på fötterna" att referera till när jag tar upp denna situation. Finns det en etiknämnd jag kan vända mig till? Finns det regler för psykologer att man ej får bedöma sina anhöriga?
Spontant känns detta som ett etikbrott men jag vill vara väl förberedd inför mitt möte med föräldrarna för att tydligt kunna påvisa det olämpliga i situationen!

Hur tänker du i frågan?
Tack!


Svar:

Hej,
jag tror att du skall börja med att fråga föräldern om detta på ett förutsättningslöst sätt - det kan ju ha uppstått något missförstånd i kommunikationen runt detta? En psykolog har inte rätt att skriva ut läkemedel till någon - det måste man vara läkare för att göra, så denna uppgift kan helt enkelt inte stämma. Som psykolog och förälder kanske jag skulle kunna komma fram till att en mig närstående person hade symtom som jag tolkade som depression, på samma sätt som någon annan person med god kännedom och psykiska symtom skulle kunna. Du kanske behöver ta reda på om det är så att mamma talar utifrån sin erfarenhet som psykolog, men som mamma, eller om det faktiskt föreligger en situation där mamma också agerar som professionell person, i förhållande till sin dotter, med diagnostik eller behandling.
Beroende på vad du kommer fram till finns det hos Sveriges Psykologförbund ett etikråd. Etikrådet kan vara rådgivande men det är också dess uppgift att granska psykologers yrkesmässiga agerande. Du kan ta del av de etiska principer som finns för psykologers arbete och få information om var du skall vända dig med en anmälan på hemsidan. http://www.psykologforbundet.se/yrket/Etik/Sidor/yrkesetiken.aspx

Vänliga hälsningar
Gunilla Carlsson Kendall

 


Publicerat: 2011-10-17 21:07

Artikeln har visats: 6719 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

handledning  studiedagar  tillgängliga lärmiljöer  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se