Elevhälsan - Psykologutredning klar men ingen får ta del av den, enligt psykologen. Hänvisar till sekretess. Brister hos psykologen? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Psykologutredning klar men ingen får ta del av den, enligt psykologen. Hänvisar till sekretess. Brister hos psykologen?

Fråga:

Hej
En utredning är gjord på en elev hos skolpsykolog, initierad av rektor i samråd med övriga deltagare i elevhälsoteamet och föräldrar. Skolpsykologen säger att utredningen är färdig sedan länge (flera månader) men ingen får ta del av den skriftligt, inte heller elev eller föräldrar. Elevhälsoteamet vet inte hur de går vidare då ingen information ges angående utredningen (psykolog hänvisar till sekretess) och föräldrar känner desperation att inte veta vad nästa steg är och vad utredningen faktiskt säger. Föräldrar måste väl kunna få ta del av deras barns utredning? Finns det någonstans man kan göra en avvikelse eller se om utredningen är gjord överhuvudtaget? Jag vet att man inom vården kan anmäla och göra avvikelser men hur är det hos psykologer? Finns det liknande förfarande med anmälningar?
Tack på förhand!


Svar:

Hej,

Det låter som en väldigt speciell situation. Det är svårt att förstå att skolpsykologen inte alls kan ge någon information till någon om vad skälet är. Det är svårt att spekulera kring vad som kan leda till att skolpsykologen gör den bedömningen. Om resultatet av utredningen av någon anledning sekretessbelagts och resultatet inte ens kan delges föräldrarna borde det handla om något annat än psykologens egna beslut. Skolpsykologer tillhör samma verksamhetsområde som elevhälsan när de arbetar i skolan och har inte, som skolhälsovården, ett eget sekretessområde. Denna fråga har Staffans Olsson tidigare utrett på ett grundligt sätt: https://www.elevhalsan.se/ staffan/psykolog-halso-och- sjukvardspersonal.htm

Det framgår inte av frågan var och hur skolpsykologen är anställd. Är skolpsykologen anställd i kommunen borde rektor kunna ta kontakt med skolpsykologens chef och tillsammans med psykologen och dennes chef reda ut frågan. Det är rimligt att rektor får en förklaring till varför utredningen stannat upp eller någon information som kan göra det möjligt att förstå agerandet. Detsamma gäller om skolpsykologen t.ex. arbetar på en privat organisation som ni köper in tjänster ifrån.

Eftersom skolpsykologen är legitimerad så kan man vända sig till IVO (inspektionen för vård och omsorg) om man anser att psykologer varit grovt oskicklig eller äventyrat patientsäkerheten. Psykologer lyder under Hälso- och sjukvårdslagen då de utför psykologiska utredningar, även om de arbetar i skolan.

Vänliga hälsningar
Gunilla


Publicerat: 2019-12-01 11:26

Artikeln har visats: 2244 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

rörelse i skolan  stress  Psykisk ohälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se