Elevhälsan - Andra elever berättar om en flicka som skär sig Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Andra elever berättar om en flicka som skär sig

Fråga:

Hej!

Jag jobbar på en högstadieskola skola och nu har vi några elever som berättat för vår idrottslärare att en flicka skär sig. Hur bemöter vi bäst eleverna? 

Mvh Maria


Svar:

Hej Maria!

Frågan behöver hanteras akut av EHT men trots det stötas och blötas innan ett beslut tas om åtgärd. Det är viktigt att alla kompetenser kommer till tals; skolsköterskan, skolkuratorn, rektorn och specialpedagogen.

Det är också viktigt att snabbt samla all information ni kan få fram via mentor och lärare och agera. Ska föräldrarna kontaktas? Vem ska prata med eleven?

Ofta är det lämpligt att skolsköterskan talar med eleven och hänvisar till rätt instans och eventuellt behövs remiss. Det är viktigt med tydlighet i samtalet och att respektfullt berätta för eleven att informationen har kommit till dennes kännedom (så man inte går som katten runt het gröt). Dock bör man inte nämna att varken idrottsläraren eller klasskamraterna berättat, det är viktigt för idrottsläraren att behålla förtroendet till eleven. Se eleven och prata gärna om andra saker.

Samtalsstöd för elevhälsopersonal finns på: Nationellasjalvskadeprojektet.se

Lycka till! Magdalena


Publicerat: 2020-01-24 10:39

Artikeln har visats: 1233 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk ohälsa  tillgängliga lärmiljöer  samverkan elevhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se