Förebyggande arbete i skolan genom elevhälsa på guerillanivå
Med fokus på orsak istället för på symptom och beväpnad med uttryck som Elevhälsa på gerillanivå arbetar Olle Granath som skolkurator på Nivrenaskolan i Njurunda, Sundsvall.
Ett elevhälsoarbete som pågår ständigt, medvetet och planerat, och som kanske kan inspirera andra.
Till materialetAtt identifiera riskgrupper, riskfaktorer och riskbeteenden hos elever
Webbinariet är gratis och håller på i cirka 50 minuter. I det förebyggande och hälsofrämjande arbetet på skolan ingår att identifiera riskgrupper, riskfaktorer samt riskbeteenden hos barn och unga. Beroendeprofessor Fred Nyberg går igenom vad som kännetecknar ett riskbeteende samt vilka elever som löper större risk att ingå i en riskgrupp.
Till materialetSkolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och narkotika i trafiken
Det här materialet är tänkt att inspirera och vägleda dig till ett aktivt arbete mot alkohol och narkotika i trafiken.
Skolmaterialet innehåller övningar, filmer och frågor som på olika sätt berör alkohol och narkotika i trafiken. Övningarna bygger på samtalsbaserad undervisning för socialt och emotionellt lärande.
Till materialetElevhälsoveckan – Barndom utan baksmälla Trygga Barnen
Webbinariet lyfter hur skolan kan göra skillnad för barn med en vårdnadshavare som dricker för mycket. 320 000 barn i Sverige växer upp med en vårdnadshavare som dricker för mycket. För dessa barn kan skolan ha en avgörande roll och du som arbetar i skolan kan göra hela skillnaden!
Till materialetElevhälsoveckan – Barndom utan baksmälla och BRIS
Webbinariet lyfter rapporten ”Var det mitt ansvar”. 320 000 barn i Sverige växer upp med en förälder som dricker för mycket. För dessa barn kan skolan ha en avgörande roll och du som arbetar i skolan kan göra hela skillnaden!
Till materialetAtt skjuta upp ungas alkoholdebut med hjälp av resistensträning
Under webbinariet får man veta mer om riskgrupper, riskbeteenden och riskfaktorer bland ungdomar. Fred Nyberg beskriver även mekanismer och drivkrafter bakom beroende så som t ex grupptryck, belöningssystemet, personlighet, genetik, miljöfaktorer mm.
Till materialetUpptäck droganvändning tidigt – ett material från Polisen
I utbildningsmaterialet får du som vårdnadshavare, lärare eller elevhälsopersonal användbar kunskap om hur du kan se och tolka tecken på droganvändning hos barn och unga, så tidigt som möjligt. Du får även tips om hur du kan förebygga droganvändning och vad du som vuxen kan göra om du är orolig för dina eller andras barn.
Till materialetModernt och effektivt hälsofrämjande arbete
Webbinariet är gratis och på 1,5 timmar och syftar till att ge tips och inspiration om hur skolan kan genomföra ett modernt och effektivt förebyggande inom skolans arbete i klassrummet och via elevhälsan. Webbinariet avslutas med en öppen frågestund. Målgruppen är lärare, fritidspersonal, elevhälsoteam och skolledare.
Till materialetPrata om alkohol – hälsofrämjande verktyg
Prata Om Alkohols skolmetoder bygger på samtalsbaserad undervisning med fokus på att lära ungdomar att motstå social press, öka självkänslan och förstå sitt eget ansvar.
Lektionerna är kopplade till kursplaner och det finns utförliga lärarhandledningar och elevmaterial.
Till materialet