Allbry – Kostnadsfritt webbinarium om att lyckas med det förebyggande och främjande elevhälsoarbetet
Hur lyckas vi med det förebyggande och främjande elevhälsoarbetet i rådande besparingstider? Vilka mandat har skolan själva att styra sina tillvägagångssätt i arbetet med elevernas hälsa? Vad önskar eleverna från skolan? I detta webinar tar vi hjälp av Allbry för inspiration till nya arbetssätt som underlättar elevhälsans och skolledningens arbete med elevernas behov i centrum.
Till materialetWebbinarium – AV1 som insats vid hög skolfrånvaro
6/10 elever med problematisk skolfrånvaro lyckas med skolroboten AV1
I denna utgåva av webbinarieserien Närvarostudion har No Isolation tillsammans med elevhälsan.se bjudit in Anders Karlsson och Karolina Halkola Alm för att diskutera de här frågorna.
Till materialetFörebyggande arbete i skolan genom elevhälsa på guerillanivå
Med fokus på orsak istället för på symptom och beväpnad med uttryck som Elevhälsa på gerillanivå arbetar Olle Granath som skolkurator på Nivrenaskolan i Njurunda, Sundsvall.
Ett elevhälsoarbete som pågår ständigt, medvetet och planerat, och som kanske kan inspirera andra.
Till materialetAtt identifiera riskgrupper, riskfaktorer och riskbeteenden hos elever
Webbinariet är gratis och håller på i cirka 50 minuter. I det förebyggande och hälsofrämjande arbetet på skolan ingår att identifiera riskgrupper, riskfaktorer samt riskbeteenden hos barn och unga. Beroendeprofessor Fred Nyberg går igenom vad som kännetecknar ett riskbeteende samt vilka elever som löper större risk att ingå i en riskgrupp.
Till materialetPaneldiskussion – ”Cementerar vi hemmasittande med digital undervisning?”
Problematisk skolfrånvaro är ett brett begrepp och orsakerna till att elever faller utanför är många. Ute i kommunerna behöver personal jobba både metodiskt och kreativt för att försöka nå ut till alla dessa elever och ge dem den undervisning de har rätt till. I det arbetet har digitala hjälpmedel bidragit med nya verktyg i verktygslådan. Men vilken effekt har de på elever med hög frånvaro?
Till materialetElevhälsoveckan – Barndom utan baksmälla Trygga Barnen
Webbinariet lyfter hur skolan kan göra skillnad för barn med en vårdnadshavare som dricker för mycket. 320 000 barn i Sverige växer upp med en vårdnadshavare som dricker för mycket. För dessa barn kan skolan ha en avgörande roll och du som arbetar i skolan kan göra hela skillnaden!
Till materialetElevhälsoveckan – Barndom utan baksmälla och BRIS
Webbinariet lyfter rapporten ”Var det mitt ansvar”. 320 000 barn i Sverige växer upp med en förälder som dricker för mycket. För dessa barn kan skolan ha en avgörande roll och du som arbetar i skolan kan göra hela skillnaden!
Till materialetAtt skjuta upp ungas alkoholdebut med hjälp av resistensträning
Under webbinariet får man veta mer om riskgrupper, riskbeteenden och riskfaktorer bland ungdomar. Fred Nyberg beskriver även mekanismer och drivkrafter bakom beroende så som t ex grupptryck, belöningssystemet, personlighet, genetik, miljöfaktorer mm.
Till materialetHur kan digitala hjälpmedel komplettera elevhälsans arbete i dagens digitaliserade samhälle?
Webbinariet tar vi upp några orsaker till varför elevers skärmtid kan bidra till den negativa utveckling som vi ser. Det ges konkreta tips på hur elevhälsan kan arbeta aktivt i skolan och hur elevhälsans arbete kan dra fördel av digitala hjälpmedel för att stärka barns mående och skolgång.
Till materialetModernt och effektivt hälsofrämjande arbete
Webbinariet är gratis och på 1,5 timmar och syftar till att ge tips och inspiration om hur skolan kan genomföra ett modernt och effektivt förebyggande inom skolans arbete i klassrummet och via elevhälsan. Webbinariet avslutas med en öppen frågestund. Målgruppen är lärare, fritidspersonal, elevhälsoteam och skolledare.
Till materialet