Elevhälsan - Följdfråga till frågan; Kan Bum eller Bup kräva att skolan göra en Wisc-test Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Följdfråga till frågan; Kan Bum eller Bup kräva att skolan göra en Wisc-test

Fråga:

Det här är inte bara en fråga.
Läste om en specialpedagog-fråga som Nils Lundin svarade på tidigare, frågan var om BUP eller BUM kan beställa en WISC test från skolan? Nils har svarat genom att ta upp det som är skrivit i skollagen för elevhälsa, men min fråga bli det om någon både externt eller internt kan sätta namn för en utredning och beställa den, som i det här fallet namnges Wisc. Är det inte psykologen som väljer testet samt lämpligheten att överhuvudtaget testa eller inte?

A,S


Svar:

Hej A.S:

Jag vill gärna kommentera din ”inte bara en fråga”-fråga.

Som framgår i mitt tidigare svar till Helena, specialpedagog http://www.elevhalsan.se/nils_lundin/kan-bum-eller-bup-krava-att.htm så är det ju så att det är ”fortfarande elevhälsans professioner som äger utredningsuppdraget och dess innehåll. Dvs ingen extern aktör kan `beställa´ vilken slags utredning eller vilka slags tester som elevhälsans personal ska genomföra!”.

Detsamma gäller förstås ”interna aktörer” inom skolan.

Jag brukar jämföra detta med läkaren på akutmottagningen som misstänker en lunginflammation och önskar en röntgen utförd. Akutläkaren beställer ju inte att en särskild röntgenmetod ska genomföras utan sänder sin patient till röntgen med frågeställningen ”lunginflammation”. Sedan är det upp till röntgenläkaren – utifrån sin professionalitet – bedöma vilken slags undersökning som ska genomföras för att på bästa sätt besvara frågeställningen.

Och, som du berör i din kommentar ”lämpligheten att överhuvdtaget testa eller inte” så omnämnde jag just detta att skolan har ”ingen skyldighet (och knappt någon rättighet heller för den delen!) att utreda eleven ur ett elevhälsoperspektiv” om eleven inte påvisar några orsaker att fokusera på att identifiera på elevens eventuella problemområden.

I hopp om att jag lyckades skringa något moln på himlen.

Nils


Publicerat: 2014-12-03 19:47

Artikeln har visats: 21420 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Servicebemötande  Trygghet  Konflikthantering  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se