Elevhälsan - Föräldrar vill vänta med Gardasilvaccination- vad gäller? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Föräldrar vill vänta med Gardasilvaccination- vad gäller?

Fråga:

Har föräldrar som vill vänta med att ge sina flickor Gardasil senare än vi erbjuder dem i skolan då de tycker att det är för tidigt. Vad har vi för ansvar att ge detta i skolan? Eller kan vi då hänvisa till VC då? Som det är nu så erbjuder vi det i 5 klass.
MVH//T, Skolsköterska


Svar:

Hej T!
Din fråga tangerar ju flera dimensioner – både en författningsmässig liksom en etisk.

Jag tänkte förklara min tankegång så här:

Skolvaccinationsprogrammet styrs av HSLF-FS 2015:6.

Där framkommer att ”…skolhälsovården ska till alla vårdnadshavare erbjuda vaccination av de barn som är födda år 2002 eller senare” enligt ett definierat program, vilket bl a omfattas av att erbjuda HPV-vaccination i två dos-förfarande till flickor i årskurs 5-6.

Man poängterar att ”Barn upp till 18 års ålder som inte har vaccinerats i enlighet med vaccinationsprogrammet…ska erbjudas kompletterande vaccination. Kompletterande vaccination mot…HPV behöver dock inte erbjudas”.

Detta betyder i praktiken, enligt författningen, att tackar föräldrar nej till HPV-vaccination i Åk 5-6 så behöver vi inte erbjuda några ytterligare tillfällen för vaccinering inom den medicinska elevhälsan. Så där kan vi i så fall hänvisa till närmaste vårdcentral. Samma sak gäller inte för övriga skolvacciner (dvs MPR resp DTPP) för där har vi det tydliga uppdraget att erbjuda kompletterande vaccination inom vår egen verksamhet.

Samtidigt har vi ju ett etiskt dilemma i detta med HPV-vaccination, t ex i samband med hälsobesök i t ex Åk 8 så kan vi ju inte undgå frågan till tjejer om de har tänkt på HPV-vaccination. Om det då visar sig att eleven är intresserad och föräldrar så önskar – hur ska vi agera då? Och då hamnar vi i det etiska dilemmat:

Antingen erbjuda vaccination inom elevhälsans medicinska del, i tre-dosförfarande, eller hänvisa till närmaste vårdcentral för kostnadsfri vaccination.

Beslutet lämnar jag till oss var och en själv….

Hoppas detta gav en belysning i detta dilemma!

Hälsningar, Nils


Publicerat: 2015-11-04 21:23

Artikeln har visats: 3317 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

samverkan elevhälsa  tillgängliga lärmiljöer  specialpedagogik  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se