Elevhälsan - Fråga om piercing Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Fråga om piercing

Fråga:

Hej!
Läste just din artikel om Piercing och tatueringar, och har en fråga relaterat till detta. Det är ju vanligt att töja ut hålet i örat och bland ungdomar finns en tro att så länge man inte töjer mer än 8mm så kommer hålet att växa igen när man slutar. Var kommer den informationen ifrån och finns det någon sanning i den?
mvh Josefin Shapiro, skolsköterska


Svar:

Knepig fråga...och inte så lätt att svara på.
Jag har också pratat med en hudläkarkollega, som kände samma sak - han sa" Det var ju en ovanlig fråga!" Och det är ju vad det är när idéer och uppfattningar cirkulerar bland ungdomar...

Artikeln som skolsköterskan hänsyftar till är från Primärvårdens Nyheter nr 1/2008. Lundin N. Piercing och tatueringar. Primärvårdens Nyheter. 2008;16:48-49  Här kan du läsa den artikeln  Pdf-fil (öppnas i nytt fönster)

Nåväl. Så här kan man i alla fall säga:
Ibland blir man förundrad var liknande informationer härstammar från. Men förmodligen har någon-hört-om-någon som haft ett hål som var.....
På några internetsiter kan man läsa att hål som är 10mm försvinner lätt ner till minimal storlek som ett normalt örhänge kan fylla. Medan hål på 20mm sjunker ihop till ca 4-5 mm, blir man upplyst om. I alla fall så bildas det vid all håltagning och piercing en kanal med epitelceller. I och med det så borde en sådan kanal egentligen aldrig kunna tillbakabildas. Men dermis kan troligtvis långsamt kontrahera sig när man tar bort en uttänjande ring. Däremot borde själva epitelkanalen finnas kvar även om den bara syns som en liten grop på hudytan. Men det är ju omöjligt att säkert säga något om den maximala diametern på hålet som dermis kan retrahera sig från. Hålrum på 8 mm är ju en ganska stor defekt, där det låter osannolikt att kunna garantera en hel återbildning av dermis.

Hälsningar!
Nils

 


Publicerat: 2008-08-14 17:59

Artikeln har visats: 3356 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

hälsofrämjande och förebyggande  föreläsningar  skola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se