Elevhälsan - Generell ordination av skolläkare - krävs det alltid? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Generell ordination av skolläkare - krävs det alltid?

Fråga:

Hej,
jag undrar om det alltid krävs en generell ordination av skolläkare för att som skolsköterska kunna ge elever vid behov receptfria läkemedel som ex panodil och ipren? Ex om det brister i organisationen och det inte finns en skolläkare för tillfället.


Svar:

Hej Elin!
Din undran om det alltid krävs en generell ordination av skolläkare för att som skolsköterska kunna ge elever receptfria läkemedel är viktig. Och än viktigare blir det vid, som du nämner, eventuella brister i organisationen och dålig tillgång till skolläkare!
Socialstyrelsen är tydlig i sammanhanget!
I deras föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården framgår det att "vårdgivaren ska ge skriftliga direktiv och säkerställa att kvalitetssystemen innehåller rutiner för läkemedelshanteringen".
Och, oavsett om det rör sig om receptfria eller receptbelagde läkemedel är kravet obevekligt att det är endast läkare som får ordinera läkemedel enligt generella direktiv. I dessa ska även anges indikation, kontraindikation liksom dosering. Men även antal tillfällen som läkemedlet får ges till en elev utan läkarkontakt. Läkemedel får sedan enbart ges efter att en sjuksköterska gjort en behovsbedömning.
Och skolläkare ska finnas tillgängängligt för eleverna enligt Skollagen. Samtidigt är det vårdgivaren som i sitt kvalitetssäkringssystem har att tillse att vården som erbjuds är säker.
Så finns det inga generella ordinationer (som dessutom ska uppdateras regelbundet) så kan inte dina elever få läkemedel av dig.

Många hälsningar,
Nils


Publicerat: 2012-05-07 19:48

Artikeln har visats: 3670 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Konflikthantering  Trygghet  Servicebemötande  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se