Elevhälsan - Generell ordination Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Generell ordination

Fråga:

Hej!
Jag undrar över generell ordination på läkemedel som paracetamol, ibuprofen, antihistamin och annat receptfritt; jag har ingen generell ordination utan skolläkaren anser att jag kan lämna ut det ändå...jag blir osäker eftersom jag är ny som skolssk.


Svar:

Hejsan och välkommen i det utmanande uppdraget som skolsköterska!

Jag hoppas du känner att det finns många spännande utmaningar i din arbetsvardag!

Som svar på din undran så ska där inom skolhälsan finnas "hög patientsäkerhet, god kvalitet av vården", liksom "att det medicinska omhändertagandet av patienten tillgodoser kraven på hög patientsäkerhet och god vård" (enligt SOSFS 1997:8). Och det är verksamhetschefen som ansvarar för den kvalitetskedjan, liksom - om verksamhetschefen inte har medicinsk kompetens - den av verksamhetschefen utsedde med rätt medicinsk kompetens (t ex skolläkaren). Vad gäller utdelande av olika läkemedel tycker jag detta har med just "patientsäkerhet" att göra.

Men läkemedelshanteringsrutiner finns också beskrivet i SOSFS 2000:1. Där säger man bl a att "endast läkare får ordinera läkemedel enligt generella direktiv", där sedan en sjuksköterska måste göra en individuell behovsprövning.

Så självklart ska där, precis som på vilken sjukhusavdelning som helst, finnas tydliga direktiv och dokumenterade och regelbundet uppdaterade rutiner i läkemedelshanteringsfrågan.

Känner sig din skolläkare osäker i frågan så se till att ni skapar nätverk med andra skolhälsomedarbetare i andra närliggande kommuner.

Men börja med att tillsammans studera allt från SOSFS 1997:8, SOSFS 2011:9 till SOSFS 2000:1! God läsning!

Hälsningar, Nils


Publicerat: 2013-04-07 18:06

Artikeln har visats: 3535 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

sömn  stress  hälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se