Elevhälsan - Hur länge är en ordination giltig? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Hur länge är en ordination giltig?

Fråga:

Vilken tid är rimlig från det att skolläkaren har givit en vaccinationsordination tills skolsköterskan har vaccinerat? SoS säger bara att det ska vara inom rimlig tid, men vad är då rimligt? Vi har en skolsköterska som fick en ordination i maj 2013 och i september 2013 och dessa var inte utförda i mars månad. Enligt mitt och skolläkarens sätt att se på det är det inte rimligt. Hur länge är en ordination giltig? Efter hur lång tid behövs det en ny ordination? Vaccinationerna gäller nyanlända barn som skolläkaren måste ordinera på.
Tacksam för svar!
Marie


Svar:

Jo, att tolka "rimlig tid" är inte det lättaste.  Det kan ju hända mycket från det att ordinationen givits tills den dagen eleven ska få sin vaccination. Och under den tiden kan t ex eleven ha  fått en vaccination på annat håll, blivit allergisk mot något ämne som finns i vaccinet, blivit gravid eller kanske ändrat sig och inte vill ha någon vaccination.

Att låta nästan ett år passera mellan ordination och att ge en första dos vaccination låter i mina öron inte som "rimlig tid".Men den enda som har tolkningsföreträde i detta sammanhang är er verksamhetschef som har att bedöma rimligheten i tidsaspekten utifrån den medicinska säkerhetsaspekten.

Sedan är det varje medarbetares ansvar att avgöra  om avvikelser ska skrivas när elever inte får tilltänkta insatser. I detta fall kan det ju t o m vara så att eleven t ex åker till sitt hemland och insjuknar i mässling, vilket hade kunnat undvikas om eleven fått sin MPR som tilltänkt när ordinationen gavs.

Många hälsningar, Nils


Publicerat: 2014-05-13 20:28

Artikeln har visats: 3423 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk hälsa  Psykologisk motståndskraft  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se