Elevhälsan - Personal på skolan ger smärtstillande läkemedel till elever- ansvar? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Personal på skolan ger smärtstillande läkemedel till elever- ansvar?

Fråga:

Jag undrar vad som gäller när annan personal på skolan än skolsköterskan ger elever smärtstillande receptfria läkemedel? Hur skall jag som skolsköterska agera? Vad gäller utifrån lagar och förordningar? Vem har ansvar?
mvh Kristina


Svar:

Hej Kristina!

Den situation du beskriver har nog många av oss hamnat i nån gång under vår professionella bana. Jag förmodar dock att du inte menar att utdelningen av läkemedlen varit i samband med en skriftlig egenvårdsplan, för i de fallen finns det tydligt reglerat vem som gör vad och när och vid vilka symptom etc.

Jag minns att jag i början på 90-talet kom till en skola där det fanns Alvedon i en skål på disken till rektorsexpeditionen.

Men den försvann ganska omgående med en argumentation ungefär så här:

Som vuxen äger man rätten (Föräldrabalken 1949:381 – 1983:47, 6 kap 11 §) att bedöma sina egna barns hälsotillstånd och då även medicinera med läkemedel om man bedömer behov av det, baserat på de symptom man ser. Ibland är man som förälder osäker i den bedömningen och rådfrågar då hälso- och sjukvårdspersonal.

Som vuxen på skolan är frågan om man verkligen vill ta det behandlingsansvaret för någon annans barn. Eller om man egentligen får, utifrån Föräldrabalken, men det vet jag inte hur man ska tolka. Oavsett eventuella lagrum så finns ett stort etiskt, moraliskt och säkerhetsansvar att beakta.

Tänk om barnet glömt bort en eventuell allergi och får en kraftig allergisk reaktion av läkemedlet. Hur kan man då stå till svars mot barnet och föräldrar?

Eller tänk om ”huvudvärken” orsakades av en begynnande hjärnhinneinflammation? Eller om det ”magonda” var början på en inflammerad blindtarm som brast? Hade man då som vuxen velat möta elevens och dennes föräldrars blick efter det?

Den typen av stilla argumentation brukar avgöra saken. Så bara med att argumentera sakligt så kommer du att se att intresset hos de vuxna på din skola att ge andras barn potenta läkemedel kommer att sina.

Och, förresten, vet du vad som hände med skålen på rektorsexpeditionen sen? Jo, den fick skolsköterskan till sin expedition och fyllde med kondomer istället. Mycket bättre än Alvedon, eller hur!

Hälsningar, Nils


Publicerat: 2016-02-07 17:08

Artikeln har visats: 4453 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

dokumentation  sekretess  elevhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se