Elevhälsan - Scoliometer Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Scoliometer

Fråga:

Jag har en fråga om mätning av ryggar med skoliometer vilket vi inte använt tidigare utan enbart visuell bedömning. Om eleven har en liten krök lumbalt som ses enbart vid framåtböjning och skoliometern visar TL 2 grader höger och L 2 grader vänster, bedöms det då annorlunda eftersom skoliometern ger utslag åt både höger och vänster. 0-3 grader föranleder annars ingen åtgärd enl metodboken. Axlar, skulderblad och höfter symmetriska. Har ingen skolläkare f.n. att höra med.
Tacksam för svar!


Svar:

Hejsan i screeningarbetet!

Som jag förstår av din fråga så verkar ni ha en metodbok som ger anvisning på hur ni ska genomföra och bedöma utfall vid scoliosscreeningen. Det är ju bra, för det ger en ram och ska förmedla en trygghet för  skolsköterskan i sitt vardagsarbete att förhålla sig till.

Sedan finns alltid avvikelser när man i praktiken undersöker barns ryggar. T ex brukar en del metodböcker ange att undersökning ska ske i sittande också för att komma ifrån att man bedömer benlängdsskillnader.

Min uppfattning och erfarenhet säger mig att det alltid är ögat som är den bästa bedömaren och som gäller framför eventuella mätmaskiner som vi omger oss med.  Och varje avvikelse eller osäkerhet i bedömning ska du som skolsköterska sätta upp för diskussion/bedömning till din skolläkare. Något som också bör framgå i en metodbok (och inte bara gradantal).

Så jag vill bolla tillbaka din fråga till dig att ställa till din skolläkare, som du ska förvänta dig finns tillgänglig för dig att ha en dialog med. Och om vederbörande skolläkare ”för närvarande” inte finns tillgänglig så är det till din verksamhetschef du ska ställa frågan.

Håll ut i screeeningsammanhanget!
Hälsar, Nils


Publicerat: 2016-06-01 23:03

Artikeln har visats: 6519 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk hälsa  Psykologisk motståndskraft  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se