Elevhälsan - Skriva remisser på icke skolrelaterade problem- är det vårt jobb? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Skriva remisser på icke skolrelaterade problem- är det vårt jobb?

Fråga:

Många föräldrar vill att man skriver remisser för sådant som jag inte uppfattar/tycker ingår under skolhälsovården. T ex, utredning av hudutslag, provtagning, ortopediska problem (typ hålfot). Jag undrar om det verkligen är vårt jobb på skolhälsovården? Jag tycker inte att det är skolrelaterade frågor, dessa barn klarar av att nå sina mål trots tex hudtorrhet, nötallergi, astma osv. Hur uppfattar ni det?
Mvh Therese


Svar:

Din fråga är inte enkel. Det går faktiskt inte att svara "ja" eller "nej" på. Utan svaret får bli "det beror på". Jag ska försöka förklara mig.

Först och främst när du skriver "vill att man skriver remisser" så förutsätter jag att du menar "vill att skolläkaren skriver remisser". För jag upplever att det är ett uppdrag som du kan se till att din skolläkare är delaktig i.

Sedan så ska ju av naturliga skäl inte skolläkaren bedöma naevus, hudutslag eller hudtorrhetsproblem. I de fallen är det uppenbart egenvård som kan lösa mycket respektive husläkare som har det uppdraget. Men vi vet alla att det finns barn som inte kommer hela vägen fram till en doktor, då deras föräldrakapacitet förhindrar att barnet får den vård och behandling barnet bör ha rätt till. I de (ömmande, enstaka) fallen kan skolläkaren behöva bedöma barnet, men inte nödvändigt remittera.
Men sen när du nämner nötallergier liksom astma då är det inte lika uppenbart längre. T ex en elev med misstänkt nötallergi som sökt in på livsmedelsprogram/restaurang eller en elev med underbehandlad misstänk ansträngningsutlöst astma. Dessa påverkar ju elevens kunskapsmål i stor utsträckning. Och i de fallen ska du inkludera din skolläkare som har att bedöma remisskriterier etc.
Eventuella beslut kring hålfotsinlägg är på de flesta ställen ett dilemma eftersom i dessa fall inkluderas också en kostnad som faller på remittenten och därmed oftast medför att skolläkare inte skriver remisser eftersom skolan då kan få en faktura på inlägget. Så de barnen hänvisas till andra vårdaktörer. Samtidigt är, om någon, skolläkaren väl kunnig i växande barns rörelseapparats bekymmer och har stor kunskap att bedöma när (sällsynta fall, trots allt) ett barn är i behov av inlägg.

Så, Therese, det beror således på och i dialog samt med stöd av din skolläkare kan du säkerligen komma till rätta med ditt bekymmer!
Kämpa på!
Nils


Publicerat: 2013-03-10 18:17

Artikeln har visats: 4499 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

hjärnan i skolan  hälsa  hälsofrämjande arbete  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se