Elevhälsan - Vacccinationsfråga- erbjuds Tetravacc men vårdnadshavare önskar enbart tetanus Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Vacccinationsfråga- erbjuds Tetravacc men vårdnadshavare önskar enbart tetanus

Fråga:

Jag har en vaccinationsfråga.
Ett barn 10 år gammal blir erbjuden Tetravac vaccin. Har tidigare haft ett annat vaccinationsschema. Inom BHV fått enbart Tetanus och Poliovaccin. Vårdnadshavare avböjer Tetravac vaccin men önskar enbart rent Tetanus påfyllnad. Är det vår skyldighet att beställa och ge det?
Jag tänker att det inte är vår skyldighet att vaccinera enbart Tetanus eftersom det inte ingår i vaccinationsprogrammet. Tänker jag fel?


Svar:

Hejsan i vaccinationsplaneringen!

Jo, här har vi att följa upp vaccinationsinsats, även utanför det allmänna vaccinationsprogrammet för barn (HSLF-FS 2016:51), för att tillförsäkra att alla barn upp till 18 år har erbjudits en fullständig vaccinationstäckning.

I det allmänna vaccinationsprogrammet för barn omnämns i olika dokument vaccinet ”difteri-stelkramp-kikhosta” i ett sammanhållet vaccin (och i vissa fall inkluderas även tillägget ”polio”)

Inom elevhälsan kan vi således erbjuda det ”sammanhållna” vaccinet (i ditt fall det fyrvalenta, som du erbjudit).

Att erbjuda enstaka komponent i det ”sammanhållna” vaccinet ställer till det i praktiken. Dels kan jag tänka mig att det kan behövas en läkarordination vid avvikelse från det ordinarie skolvaccinprogrammet. Dels så har det rena Tetanusvaccinet tidigare varit restnoterat, men finns tillgängligt som licensläkemedel. Licens söks av skolläkare.

Så hur man än vrider och vänder på viljan att möta upp vårdnadshavares intresse att vaccinera sina barn, men med vissa restriktioner, så ställer det till sig i elevhälsans vardagsinsats. Och där i så fall avvikelser får hänvisas till andra sjukvårdsverksamheter som har vaccinationsverksamhet som huvudsyssla.

Men det beslutet ska din medicinskt ansvariga handlägga tillsammans med dig innan beslutet föreslås vårdnadshavare.

 

Hälsningar

Nils


Publicerat: 2017-01-19 22:51

Artikeln har visats: 2867 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Konflikthantering  Trygghet  Säkerhet  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se