Elevhälsan - Tacksam för boktips och material om droger riktat till grundskolan. Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Tacksam för boktips och material om droger riktat till grundskolan.

Fråga:

Jag har ganska mycket kunskap om om droger, men information riktat till barn i grunskolan har jag ingen erfarenhet av. Kan du tipsa mig om böcker och material/Mvh Brita


Svar:

Det beror på vilka åldrar du menar. Jag tror inte att man ska börja prata och läsa om narkotika, om det är detta du menar med droger, före åttonde klass. Ja, lite översiktligt förstås, men knappast att läsa som ungdomsböcker. Däremot är ju generella kunskaper om hälsa och hur människokroppen fungerar viktiga. Kunskaper om alkohol och tobak ska förstås komma in tidigare i undervisning och i egen läsning eftersom det är något som de flesta barn på något sätt kommer i kontakt med.

Från åttonde klass och uppåt finns det bra och aktuellt material i "Droglådan" som är en samling häften om alla möjliga droger, även tobak och alkohol, och även om övergripande ämnen t.ex. beroende, och hur man upptäcker missbruk samt material som riktas till lärare. Droglådan ges ut av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle http://www.rns.se/

Ett väldigt bra häfte om cannabis skrevs redan 1991 av cannabisforskaren och behandlaren Thomas Lundqvist "Om hasch och påverkan". Det kan läsas av av både unga och vuxna och det som står där gäller än idag.

Gymnasieläraren Lena Rangnes bok "Det gäller livet - om ungdomar, droger och skolans ansvar" kom ut 2003 på Fri förlag ger en bra genomgång fast den riktar sig till vuxna.

Skönlitterära böcker kan också vara ett tips. Jag tycker t.ex att Lotta Thells första bok "Utan en tanke" som handlar om en 15-årigt heroinist kan läsas av unga i den åldern.

"Tusen små bitar" av James Frey är en annan mycket dramatisk roman om en ung narkoman som håller på att rehabiliteras.

"Svinalängorna" av Susanna Alakoski är ju en fantastisk skildring om att växa upp i en alkoholistfamilj som även 14-15-åring borde kunna gilla. Frågan är ändå om sådana här eländesskildringar ger någon ny insikt, men läsupplevelser är de i alla fall.

På nätet kan jag rekommendera http://www.drugsmart.com/I övrigt är cyberrymden en vansklig plats när man ska inhämta korrekt information. Svårt för oss alla att veta hur tillförlitlig den informationen som dyker är.

Jag vet inte om det här är några nya tips för dig, men jag känner inte till någon bok om narkotika som är aktuell och tillförlitlig, som riktar sig till riktigt unga personer.


Pelle Olsson

 

Ett komplettering från elevhälsan.se. På elevhälsan.se har vi nyligen tipsat om ett nytt material från Statens folkhälsoinstitut. Läs mer om "Berusning på schemat? - nytt lärarmaterial om alkohol, narkotika, dopning och tobak"  /red

 


Publicerat: 2011-02-19 19:09

Artikeln har visats: 2544 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

pulsträning  digital stress  Psykisk ohälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se