Elevhälsan - Journalöverföring från PMO till ProReNata Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Journalöverföring från PMO till ProReNata

Fråga:

Hur långt har ni kommit i diskussionen om journalöverföring från PMO till Prorenata. Känns som att det är en viktig sak att prioritera med tanke på GDPR? Att skicka en länk via fildelning funkar så vitt jag vet från Prorenata till mottagare med annat journalsystem bara man har mail och mobilnummer till mottagaren.
MVh sara


Svar:

Hej Sara!
Många är med rätta intresserade av att få höra hur det går med vår och Prorenatas ambition att skapa möjlighet att skicka journaler elektroniskt och på ett säkert sätt mellan våra system. Vi har under året haft en dialog där vi har diskuterat olika alternativ. I början på hösten kom vi överens om att använda en redan etablerad lösning för journalöverföring digitalt: Enterprise Services/CGM ES.Det finns många fördelar med att gå den vägen, bland annat:

  • Via ES-plattformen hanterar användare kommunikation med myndigheter, apotek, nationella tjänsteplattformar, kvalitetsregister, andra vårdgivare m.m. sedan 15 år tillbaka.
  • Vi har hanterat journalöverföring och annan kommunikation mellan PMO och externa system via den här plattformen i över 10 år.
  • Överföringen sker i ett format som direkt kan läsas in i mottagande system (ingen pdf som behöver mellanlagras).
  • Vi har en infrastruktur för överföringen som innefattar konvertering, kryptering och övervakning av den data som transporteras. Detta garanterar säker kommunikation mellansystem inom hälso- och sjukvård.
  • För PMO-användare (som redan idag använder tjänsten för journalöverföring mellan PMO-system) kan inlästa journaler från andra system presenteras på samma sätt som en PMO-journal.

Nu har Prorenata istället valt att presentera ett eget förslag till överföring av information mellan olika journalsystem. Förslaget beskriver ett "nav"för kommunikation som ska tillhandahållas utan någon anslutnings- eller överföringskostnad.
Jag ställer mig frågande till möjligheten att leverera en så komplex lösning med så höga krav på säkerhet utan någon form av kostnad för berörda parter. Vi behöver också veta mer om hur detta är tänkt med avseende på funktion, teknik och säkerhet innan vi kan bedöma lösningsförslaget.

Jag skulle, som jag tidigare har sagt, välkomna en nationell standard och infrastruktur för överföring av digitala EMI-journaler via en nationell tjänsteplattform i enlighet med den svenska e-hälsovisionen, istället för att vi systemleverantörer ska ta fram olika lösningar på ett gemensamt behov!

/Gudrun


Publicerat: 2019-11-17 12:16

Artikeln har visats: 2537 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk ohälsa  lärarhälsa  samverkan elevhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se