Elevhälsan - Observationer i klassrum- vilka regler gäller? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Observationer i klassrum- vilka regler gäller?

Fråga:

Hej!
Jag undrar vilka regler som gäller för elevhälsan och skolsköterskan kring observationer i klassrummet. Kan de komma in och observera klasser och enskilda elever utan vårdnadshavares tillstånd?
Frågvis


Svar:

(Svaret uppdaterat 2020-07-28)

Hej Frågvis, 
Jag har tidigare svarat på en fråga om huruvida en psykolog kan observera enskilda elever i ett klassrum utan vårdnadshavares samtycke. Samma svar gäller ifråga om en skolsköterska eller skolläkare, eftersom samtliga tillhör hälso- och sjukvården. För övrig elevhälsa bedömer jag att det, inom ramen för deras arbetsuppgifter och vid behov, är möjligt att observera enskilda elever i en klass. Sker detta t.ex. i en utredning om kränkande behandling eller inför eventuellt utarbetande av ett åtgärdsprogram är det i hög grad rimligt att vårdnadshavare informeras av t.ex. en specialpedagog eller kurator om att ett barn har observerats. 

Det finns inget hinder för någon i elevhälsan att finnas med i en klass för att allmänt se hur en klass fungerar. Men skulle enskilda barn observeras måste befattningshavare som tillhör hälso- och sjukvård vara försiktiga, eftersom de då kan sägas genomföra sådant som måste betecknas som en undersökning inom ramen för sina hälso- och sjukvårdsuppdrag. 
Här finns en länk till mitt tidigare svar. https://www.elevhalsan. se/staffan/observation-i- klassrum-av-skolpsykolog- behovs.htm

Hälsningar
Staffan


Publicerat: 2019-03-19 23:04

Artikeln har visats: 4948 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

dokumentation  elevhälsa  när ett barn far illa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se