Elevhälsan - Hur gör jag med min son? Jag vill att han fokuserar på skolan - Behov av "verktyg" Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Hur gör jag med min son? Jag vill att han fokuserar på skolan - Behov av "verktyg"

Fråga:

Hej.
Jag har en son som går sista året på gymnasiet och jag vill att han ska ha fullt fokus på skolan och sin utbildning och kan ta studenten med godkända betyg.

Nu är problemet att han idag spelar PC-spel alldeles otroligt mycket, men även gitarr som han har läsrt sig själv + att han idag övningskör för att ta bil körkort. Allt detta innebär att han sover väldigt få timmar och är inte alls fokuserad på skolan och det han borde göra. Jag har bra kontakt med mentor i skolan och vi har tillsammans försökt få min son att fokusera på skolan, men det har varit jättesvårt men PC spelandet är det som är det största problemet som jag brottas med hemma.

Han går sista året på gymnasiet och jag vill hjälpa honom att avsluta utbildning och kunna ta studenten till sommaren med godkända betyg. Vi har lagt upp olika mål för det han ligger efter med etc.

Hur gör jag, vilka argument ska jag använda hur gör jag bäst sas? Det är ju kamraterna som han har över hela värden(andra tidszoner) också som några som går på skolan och bor i närheten, så det är deras sätt att umgås och jag förstår hela detta, har själv jobbat sedan 70-talet i IT branschen så jag kan en hel del själv. Men som sagt, jag behöver "verktyg" för att kunna få hans fokus på skolan som i detta skede av hans liv handlar om att ta studenten och att få denna plattform att stå på inför allt som kommer senare i hans utveckling. Så det är "verktygen" jag är ute efter och därför fått Sven Rollenhagens namn via skolan.
Hur gör jag ?


Svar:

Hej!
 
Tack för  dina kloka och viktiga funderingar. Det kanske är en klen tröst men du är definitivt inte ensam om era bekymmer. Jag har kontakt med massor av familjer med liknande situation.  Det positiva är dock att det alltid går att hitta utvägar men ibland kan det behövas lite extra "belysning" för att se dem.
 
Först vill jag säga att det är ju jättebra att både gitarrspel och övningskörning finns med som kan balansera hans intresse för spel. Det låter som att du och din son har lite olika fokus just nu. Han verkar vara måttligt road av studier medan du som förälder tänker mer klokt långsiktigt. Det här är ju en vanlig skillnad när det gäller  tonåringar och föräldrar. Och det blir extra tydligt när datorspel  finns som passion, då handlar det om upplevelser här och nu snarare än planer för framtiden! Skola och  och föräldrar kan sällan matcha de utmaningar och den gemenskap som spelen erbjuder. Det är då vanligt att föräldrar och tonåringar fastnar i oändliga diskussioner runt vad som är viktigast. Och har vi en (som jag förmodar) myndig ung man som kan sitta i riksdagen, emigrera osv  kan det självklart bli en kamp mellan den unge vuxne och föräldern. Då kan det ibland behövas en objektiv part som går in och medlar.  
 
En viktig fråga att bena ut är om din son är "naturligt skoltrött"  efter att faktiskt studerat i snart 12 år  -   eller  om han har ett datorspelberoende som han behöver hjälp att bryta. Och ibland kan det förstås vara ett växelspel.
 
Du är klok som inser att det digitala mötesrummet kommit för att stanna, här måste vi vuxna surfa med snarare än att försöka bromsa. Och jag tror att många inser att ett möte gnm ex Skype kan vara minst lika bra som ett IRL.
 
Ett tips kan vara att när ni har en lugn och bra stämning hemma försöka klargöra för varandra vad ni faktiskt har för respektive mål och förväntningar.
 
Lycka till och tveka inte att ta kontakt om du vill ha rådgivning.
 
 
Med vänlig hälsning

Sven


Publicerat: 2011-11-25 22:44

Artikeln har visats: 3408 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

utveckling  utbildning  förskola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se